Almanya Öğrenci Vizesi: Yeni Dönem

Almanya Öğrenci Vize Başvurusu

Almanya uygulamaları ve yaklaşımları ile akademik anlamda gelecek sunan öğrencilerin Almanya’daki üniversiteleri tercih etmesi için kolaylıklar sağlamaya başladı. Eğitim programlarındaki zenginlik ve eğitim kurumlarının kalitesi ile sayısız öğrenciyi ülkesine çekmeyi başardı. 15 binden fazla sayıdaki eğitim programları ve 300 civarındaki eğitim kurumu ile ilgi çektiği öğrenci sayılarının da oldukça fazla olmasını sağladı.

Almanya’da Eğitim Almak İçin Vize Almanızın Gerekip Gerekmediği

Almanya ortaya koyduğu şartlar ve uygulamalar dolayısıyla öğrencilerin birçoğunun vize almasını zorunlu kılar. Ek olarak oturum izninin alınması da istenir.

Liste şeklinde belirlenen ülkelerin dışında kalan ülkelerin vatandaşlarının vize alması kaçınılmazdır:

  • Japonya,
  • İsrail,
  • AEA,
  • Avustralya,
  • Andorra,
  • Brezilya,
  • El Salvador,
  • Honduras,
  • Monako,
  • Yeni Zelanda,
  • Güney Kore,
  • İsviçre,
  • ABD,
  • San Marino

Şeklinde sıralanan ülkelerin vatandaşları olmanız durumunda öğrencilik yaparken vize almanız gerekmez. Yalnızca eğitimlerinden sonra ülkede çalışmaya devam etmek isteyenler olduğunda başvuru yapmaları talep edilir.

Vize almıyor olmaları tamamen pasaportla giriş yapacakları anlamına da gelmez. Almanya’ya giriş yaptıktan sonra iki haftalık yasal süre içinde kayıt bürosuna ulaşılması ve oturumla alakalı kayıt işlemlerini yapmaları gereklidir. Bu liste haricinde kalan diğer ülkelerin vatandaşları ise Almanya’da eğitim almak için öğrenci vizesi başvurusunda bulunmak zorundadır.
Almanya Öğrenci Vizesi: Yeni Dönem
Almanya Öğrenci Vizesi: Yeni Dönem

Almanya’dan Alınabilecek Öğrenci Vize Çeşitleri

Alman makamları, konsolosluk veya elçilik ülkedeki eğitim ve çalışma amaçlarına bağlı olarak farklı öğrenci vizesi türleri oluşturmuştur. Şartlara bağlı şekilde ilgili olan vize türü için gereken başvuruların yapılması zorunludur.

Almanya Öğrenci Başvuru Vizesi:

Bir kurs için Almanya’ya gitmeniz gerektiğinde bir onay mektubu sayesinde bu vize için başvuru yapabilirsiniz. Henüz resmi şekilde onay almış olmanız da gerekmez. Üniversitelerin kabul sınavlarına girmesi gerekenler için de alınması mümkün olan vize çeşididir. Vizenin kullanımı 6 ay daha uzatabilmeniz şartıyla yaklaşık olarak 3 aylık verilir. Uzatma ve almak için konsolosluk veya elçilik kanalıyla işlemler yapılmalıdır.

Almanya Öğrenci Vizesi:

Diğer vizeden farklı olarak kabul mektubunuz olduğunda Alman üniversitelerinden alacağınız kabul belgesi ile bu vizeye başvurabilirsiniz. Herhangi bir üniversiteden kabul almadan öğrenci vizesi alma şansınız yoktur. Veriliş süresi genel olarak 3 aydan daha uzun süreli eğitimler içindir. Daha uzun süreli olması halinde eğitim alacağınız yerin yerel amirliğine başvurmanız istenir.

Söz konusu vizelerin alınması için ayrım yapılacak konu kabul almanız veya almamanız gibi görünse de aslında yerel kaynaklar yeterince mali gücünüzün olup olmadığı konusuna odaklanır. En önemli kriter demek yanlış olmayacaktır. Bunun için de Almanya’da faaliyet gösteren bir bankadan bloke hesap açmanız istenir.

Almanya’da kalacağınız her ay için 861 Euro şeklinde yapılacak olan hesaplamaya göre hesabınızda paranın bloke edilmesi yani harcamaya kapatılması zorunludur. Yeterince mali imkanınız olduğunu düşünmeyen konsolosluk vizenizin reddedilmesi yönünde karar verebilir.

Almanya Vize İçin Başvuru Süresi Ne Zaman Olmalıdır?

Ülkenizde bulunan konsolosluk veya büyükelçilik kanalıyla öğrenci vizesi almak adına görüşmelisiniz. Pasaportunuz vize işlemleri boyunca konsoloslukta kalacağı için eğitim ve işlem planlamasını bu şekilde yapmanız önemlidir. Almanya’ya seyahatinizden en az 8 hafta önce evraklarla birlikte başvuru için konsolosluğa ulaşmış olmalısınız.

Almanya Vize Başvurusunun Yapılacağı Yer

Vize için hangi öğrenci vizesini tercih edeceğinize karar verdikten ve süre ayarlaması yaptıktan sonra nereye başvuru yapacağınıza karar vermelisiniz. Her ülkede uygulamalar benzer olsa da yine de kontrol etmek sorun çıkma olasılığını ortadan kaldırır. Alman konsolosluğu veya Büyükelçilik tarafından yönetilen işlemlerdir. Konsolosluk işlem süresi boyunca pasaportunuzu elinde tutacaktır. Pasaportunuzla seyahat etmek istemeniz durumunda konsolosluktan almanız ve yeniden başvurmanız gerekir.

Almanya Öğrenci Vizesi Başvuru Adımları Nelerdir?

Almanya’dan öğrenci vizesi almak için yapmanız gerekenler sıralaması ile şu şekilde olur:

  • Vize formunu doldurmalısınız,
  • Eğitim yani öğrenci vizesi için gereken belgeleri toplamalısınız,
  • Randevu almalısınız,
  • Görüşme merkezine gitmelisiniz,
  • Öğrenci vize bedelini ödemelisiniz,
  • Fotoğraflarınızı ekleyin,
  • İşlemlerin tamamlanmasını beklemesiniz.

Bu adımların tamamlanmasından sonra olumlu veya olumsuz şekilde değerlendirme yapılarak işleminiz sonuçlandırılacaktır.

Almanya Öğrenci Vizesi İçin Gereken Belgeler

Almanya’nın öğrenci vizesi uygulamalarında kullandığı ve zorunlu şekilde istediği evrakların tamamlanması önemlidir. Bu evraklar:

  • Öğrenci vize formu,
  • Geçerli tarihi olan, seyahatinizden en az 6 ay öncesine kadar kapsayan ve en az 1 boş sayfası olan pasaportunuz,
  • Medeni durumunuzu gösteren belgeler (evlilik cüzdanı, doğum belgesi, çocukların doğumlarıyla alakalı belge, eşin vefatı halinde belge ve mümkünse ölüm karnesi),
  • Biyometrik iki fotoğraf,
  • Daha önce almış olduğunuz vizelerin fotokopileri,
  • Almanya’da eğitim sırasında konaklayacağınız yerden alınmış belge ve kanıtlar,
  • Dil kursu olması halinde gereken ödemelerin yapıldığına dair belgeler,
  • Özgeçmişiniz,
  • Yılda 10.332 Euro veya ayda 861 Euro mali dayanağınızın olduğunu gösteren belge ( anne ve babanın sponsorluğunda ise son 3 aya ait kişisel mali gelir ve giderler, burs ve ödüller, anne ve babanızın giderleri karşılayacağına dair belge),
  • Bloke koyulmuş banka hesap bilgileriniz,

Bunların tamamı her iki tipteki öğrenci vizesi için de gerekli olan belgelerdir. Ama başvurunun türüne göre değişim gösteren belgeler de vardır:

Öğrenci Başvuru Vizesi İçin: Okul bitirme sertifikaları, başvuru onayınız, hazırlık kursunun belgeleri, tanınmış bir okulu bitirdiğinize dair belge, eski eğitimlerinizin kanıtları istenir.

Öğrenci Vizesi İçin: Üniversiteden almanız gereken kabul mektubu, eskiye dönük eğitim sertifikaları, eğitime katılma amacınızı anlatan bir mektup olarak sıralanır.

Almanya Öğrenci vizesi için hazırlanan en güncel evrak listesine >> vizerandevu.com/almanya-vize-evraklari bağlantısını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

Randevunun Düzenlenmesi

Alman büyükelçiliği ve konsolosluğundan Almanya öğrenci vizesi için almanız gereken randevudur. Görüşme olmadan vize onayı almanız söz konusu olmaz. Öğrenci vize başvurunuzun değerlendirilmesi için görüşmeye katılmanız ön koşuldu. Bu koşulu yerine getirdikten sonra değerlendirme için evraklarınız kabul edilir.

Görüşmeye Katılmak

Görüşmeye katılma konusunda zamana dikkat etmek oldukça önemlidir. Çünkü randevunuza 10 dakikadan fazla geç kalmış olmanız artık başvurunuzun alınmayacağı anlamına gelir. Randevunuzun sizin adınıza olduğu doğrulandıktan sonra mülakat için jeton verilecektir. Görüşme sırasında evraklarınızı yanınızda bulundurmanız en önemli detaydır. Görüşme sonunda evraklarınızı değerlendirme için talep edeceklerdir. Görüşme ortalama 10 dakika kadar sürebilir. Bu konuda genellikle sohbet havasında neden gideceğiniz veya ne eğitimi alacağınız tarzında konuşmalar yapılır.

Vize Bedelinin Yatırılması

Yetkililer başvurunuzun yapılmasında sakınca olmadığını düşününce sizden vize bedeli yatırmanızı isteyecektir. Vize bedeli için başvurunuzun bir kopyasını almanız sağlanır. Bu işlem birkaç dakika sürecektir. Başvuru formuyla birlikte vize bedelini yatırabilirsiniz. Formdaki bilgilerin doğru olduğundan emin olmalısınız. 75 Euro tutarındaki bedelin ödenmesi sonucunda dekont alabilirsiniz. Başvurunuz için onay almanız adına saklamanız gereken bir belgedir.

Biyometrik Verilerin Sağlanması

Bu adımların tamamlanması sonrasında konsolosluk sizden biyometrik verilerinizi isteyecektir. Bu verilerin anlamı parmak izidir. Parmak izinizin alınması sonrasında işlemler tamamlanır. Genel anlamda 7-8 dakika süren ve tüm parmaklarınızın okunması ile yapılan bir işlemdir.

İşlemlerin Sonuçlanmasını Beklemek

İşlemlerin tamamlanması anlamına gelen bu aşamadan sonra yapılması gereken artık başvuru sonuçlarını beklemektir. Başvuru için verdiğiniz bilgilerin doğruluğu ve görüşmede edinilen gözlemler vizenizin olumlu veya olumsuz şekilde değerlendirilmesi anlamına gelir. Bu işlem ortalama şekilde 6 veya 12 hafta sürebilir. Bu süre içinde konsolosluk sizden yeniden evrak isteme hakkına da sahiptir. Böyle olması durumunda sizle iletişime geçilir ve istenen evraklar hakkında bilgi verilir. Ek belgelerin tamamını sağladığınızdan emin olmalısınız.

Almanya Öğrenci Vizesi Aldıktan Sonra

Sunduğunuz belgelerle aldığınız vize ile ülkeye giriş yapmanızda bir engel yoktur. Bazen güvenlik veya farklı nedenlerden dolayı ret alma durumunuz olabilir. Bunun dışında ülkeye öğrenci olarak girmenize takiben bazı işlemleri yapmanız istenir. Bunun amacı ülkede rahatça dolaşmak için yasal uygulamaların tamamlanmasıdır:

Bu işlemlerin ilki adresinizin kaydettirilmesidir. Yaşayacağınız adresi Almanya’daki en yakın ofise kaydettirmelisiniz. Kimlik belgenizin, vize ve kira sözleşmenizin yanınızda olduğundan emin olmalısınız. Kira sözleşmesi olmaması halinde adresiniz olduğunu gösteren farklı bir belge olması da kabul görür. Bunun için ev sahibi veya emlakçıdan yardım alabilirsiniz. Bunlar adresinizin kaldığınız müddetçe ülkede yasal şekilde kayıt altına alındığını anlatır.

Öğrencilerin oturma izni alması için başvurması istenir. Adres kaydettikten sonra alacağınız belge sayesinde oturma izni başvurusu yapmanız gerekir. Ülkeye giriş yaptıktan sonra en fazla 90 gün içinde başvuru yapmanız ve oturum izninizi almanız istenir. Adresinize en yakın Göçmenlik dairesi bu işlemlerde yetkili olan yerdir.

Oraya gittiğinizde bir formu doldurmanız ve mülakat için gün belirlemeniz istenir. Mülakat gününde istenen belgeleri ve başvurunuz sırasında doldurduğunuz belgeyi eksiksiz şekilde getirmeniz zorunludur. Ardından da oturum izni için başvurunuz değerlendirilir. Mülakattan elde edilen veriler değerlendirme için önemlidir.

Almanya Öğrenci Vizesi İle Çalışmak

  • Öğrenciler eğitimlerine devam ederken aynı zamanda çalışabilir. Ama öğrenci olmalarından dolayı sınırlandırmalara uymaları gereklidir:
  • AB, ARA ve İsviçre vatandaşlarının ülkede öğrenci olsalar bile serbest şekilde çalışmalarına izin verilir,
  • Diğer ülkelerden gelen öğrencilerin çalışmalarında kısıtlamaya gidilir. 120 tam günü veya 240 yarım günü geçmemesi istenir,
  • Eğitim bittikten sonra Almanya’da kalmak ve çalışmak isteyenlerin de buldukları işle alakalı belgeleri sundukları durumlarda vizenin uzatılması sağlanır,
  • AB veya AEA ülkelerinden mezun olanların da herhangi bir kısıtlaması yoktur. İstedikleri şekilde iş arayabilir ve iki yıla kadar çalışabilirler.
Almanya Öğrenci vize başvurusu yapmak ve hızlı bir şekilde randevu almak için >> vizerandevu.com/almanya-vizesi adresini kontrol ediniz ve bize ulaşınız.

Almanya Öğrenci Vizesi: Yeni Dönem Video;

Almanya Vize

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
whatsapp
  • ×