Pasaport Nedir? Pasaport Nasıl Alınır?

Pasaport Alma İşlemleri

Yurtdışı seyahatlerine gitmek isteyen herkes pasaport edinmek durumundadır. Ülkelere giriş çıkışta ilk önce pasaport kontrolü yapılmaktadır. Uluslararası bir kimlik ve ülkeye giriş izin belgesi olarak tanımlanan pasaport alım süreci tüm yurtdışı seyahati düşünen kişilerce merak edilmektedir. Pasaport nasıl alınır sorusu ilk sorulan sorulardan biridir.

Kanada Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Pasaport türleri ve pasaport başvuru süreci hakkında seyahat planlayan her kişi araştırma yapmaktadır. Pasaport nereden alınır ve pasaport ücreti ne kadardır soruları da cevap bekleyen sorulardır.

2021 Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

2021 pasaport başvurusu konsolosluklar tarafından yapılır.

Pasaport Çıkarma Ücreti Ne Kadar?

Pasaport çıkartma ücreti her yıl değişkenlik gösterir.

Ücretsiz Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

Ücretsiz öğrenci pasaportu için ziyaret edilecek ülkenin Konsolosluğu’na müracaatta bulunulmalı.

Pasaport nasıl alınır, Pasaport türleri nelerdir, Pasaport ücretleri ve Pasaport yenileme gibi konularla ilgili yazımızdan bilgi alabilirsiniz.

Pasaport Türleri Nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kişisel durumlarına göre ve mesleki durumlarına göre 4 çeşit olarak belirlenen pasaport türü için başvuru yapabilmektedir. Her pasaport türünün kendine özgü nitelikleri mevcuttur ve bazı pasaport türlerini herkes edinemez.

Türkiye Cumhuriyeti’nde 4 tür pasaport belirlenmiştir, bu pasaport türleri şunlardır:

  • ·         Umuma Mahsus Pasaportlar-Bordo Pasaport olarak bilinen bu pasaport türünü genel Türkiye Cumhuriyet vatandaşları almaktadır. Bordo pasaportlar kısa süreli ve uzun süreli olarak çıkarılırlar, Bordo pasaport sahipleri çoğu ülke seyahatleri için vize ödemek durumundadır. En az 6 ay süre ile çıkarılır, 10 yıla kadar süreli pasaport alınabilir.
  • ·         Hizmet Pasaportları-Gri Pasaport denilen Hizmet pasaportları yurtdışında görev yapacak Türk vatandaşlarına verilir. Milli sporcular bu pasaport türünü kullanmaktadır. Kısa süreli Schengen vize bölgesi seyahatlerinde ve belli başlı ülke seyahatlerinde Hizmet pasaport sahipleri vize ödemez.
  • ·         Hususi Pasaportlar- Yeşil Pasaport olarak bilinen hususi pasaportlar devlet adına çalışan kişilere ve aile bireylerine verilirler. Devlet memurları ve TBMM meclis üyeleri ve eski bakanlara verilir. Birçok ülkeye kısa süreli seyahatlerde vize ödemek durumunda kalmayan Yeşil pasaport sahipleri 6 ay ya da 5 yıl süre ile pasaport alabilirler.
  • ·         Diplomatik Pasaportlar- Diplomatik pasaportlar Siyah renklidir ve diplomatlara verilir. Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen pasaportlara yurtdışında görev yapacak diplomatlar başvuru yapabilir. Siyah pasaportlar için harç istenmez.
Pasaport Nedir Pasaport Nasıl Alınır.jpg
Pasaport Nedir Pasaport Nasıl Alınır.jpg

Pasaport Nasıl Alınır? Pasaport Nereden Alınır?

Eskiden Emniyet Müdürlüklerinden alınabilen Bordo pasaportlar, Yeşil ve Gri pasaportlar artık Nüfus Müdürlüklerinden alınmaktadır. Pasaport randevuları Nüfus müdürlüklerinden alınarak gerekli belgelerle başvuru yapılır, pasaport harç ücreti ödeme noktalarında daha önceden ödenmelidir.

Pasaport randevuları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü İnternet sitesinden alınmaktadır. Ayrıca pasapor randevusu alınabilecek bir diğer nokta ALO 199 Vatandaşlık Etkileşim Merkezi numarası üzerinden randevular telefon aracılığı ile alınmaktadır.

Diplomatik Pasaport ise Dışişleri tarafından verilmektedir, ön başvurular Dışişleri Bakanlığı Pasaport bölümüne iletilir.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Pasaport başvurularında istenen belgeler Pasaport türüne göre değişebilmektedir. Bordo, Gri, Yeşil ve Siyah Pasaportlar için başvuru sahibinden farklı belgeler istenmektedir.

Bordo Pasaport için başvuran kişiler için gerekli belgeler şunlardır:

  • Kimlik kartı, Nüfus cüzdanı veya geçici kimlik kartı belgesi
  • Harç ve cüzdan ücretlerinin ödendiğine dair ödendi makbuzu
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Mevcutsa eski pasaportlar
  • Öğrenciler için öğrenci belgesi
  • 18 yaşından küçükler için muvafakatname

Pasaport Nasıl Alınır?-2021 Yılı Pasaport ücretleri

Pasaport ücretleri harç bedelleri ve defter bedellerinden oluşmaktadır. Pasaport ücret bedelleri pasaport süresine göre değişmektedir. 2021 yılı için en düşük pasaport bedeli 407 lira 20 kuruştur, en yüksek bedel ise 1265 lira 40 kuruştur.

2021 yılı için belirlenen pasaport ücret bedeli şu şekildedir:

·         6 aylık Pasaport                227,20 TL Harç bedeli    180 TL Defter Bedeli       407,20 TL

·         1 yıllık Pasaport               332,10 TL Harç bedeli    180 TL Defter Bedeli       512,10 TL

·         2 yıllık Pasaport               542,20 TL Harç bedeli    180 TL Defter Bedeli       722,20 TL

·         3 yıllık Pasaport               770,20 TL Harç bedeli    180 TL Defter Bedeli       950,20 TL

·         10 yıllık Pasaport             1085,40 TL Harç bedeli 180 TL Defter Bedeli       1265, 40 TL

Pasaport harç bedelleri ve cüzdan bedelleri PTT şubelerinde ödenebilmektedir. Anlaşmalı bankalardan pasaport ücretleri ödenebilmektedir. Ziraat Bankası, İş Bankası, Akbank, Yapı Kredi Bankası, Vakıflar Bankası, Halkbank, Garanti Bankası gibi bankalar pasaport ücretlerini tahsil etmektedir.

Pasaport başvuruları 5-7 günde sonuçlanmaktadır, ancak yapılacak seyahatlerden 15 gün önce pasaport işlemleri muhakkak tamamlanmalıdır. Pasaportlar belirtilmiş olan posta adresine PTT tarafından gönderilmektedir. Postaya verildiği andan itibaren pasaportların nerede olduğu takip edilebilmektedir.

Yurtdışı seyahatleri yapmak istiyor ve pasaport almaya ihtiyaç duyuyorsanız ilk önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’nden randevu almak gerekmektedir, Pasaport ücreti ödendikten sonra gerekli evraklarla Nüfus Müdürlüğüne gidilmelidir. Randevuya bizzat katılmak gerekir, tüm işlemleriniz tamamlandığı zaman bilgileriniz sisteme girilir ve pasaportun hazırlanma süreci başlar.

Pasaport Nedir, Pasaport Nasıl Alınır Video;

Vize Bilgi Bankası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
whatsapp
  • ×