Amerika F1 Vizesi

Amerika F1 Vize Başvuru

F1 vizesi Amerika’ya akademik eğitim için öğrenci olarak gitmeyi istemeniz durumunda almanız gereken vizedir.

Bu vize sayesinde lise, ön lisans, lisans, konservatuar, ilkokul, seminer ve dil eğitim programlarına katılabilirsiniz.

Ancak vizeyi alabilmeniz için söz konusu bu okulların sizi eğitim programlarına kabul etmiş olmaları ve sizin bu kabul teklifini başvuru esnasında sunmanız gerekir.

Vize muafiyetiniz varsa kredili akademik eğitimlere katılabilmeniz için F1 vizesini almanız şarttır. Ancak katıldığınız kurs ya da eğitim kredisiz ise B2 veya B1 vizeleriyle eğitimlere katılmanız mümkün olabilir.

F1 Vizesi Almak İçin Karşılanması Gereken Özel Koşullar Hangileridir?

Öğrenci vizesi alabilmeniz için belirtilmiş olan özel koşulları karşılamanız gerekir. Bu koşullar arasında şunlar bulunur;

Amerika F1 Vizesi
Amerika F1 Vizesi

 

SEVP Onaylı Kurumlara Kabul Edildiğinizi Kanıtlayın

Akademik için sizi kabul eden kurumların SEVP onaylı kurumlar olması gerekir. SEVP öğrenci değişim ziyaretçi programıdır ve F1 vizesi alınabilmesi için programda ismi yazan eğitim kurumlarına başvurulması gerekir.

Bu onaya sahip eğitim kurumları sizleri eğitimlerine kabul ettiklerinde F1 vizesini alabilirsiniz. Ancak söz konusu kurumun SEVP onayının olmaması durumunda okula kabul gerçekleşmiş olsa bile vize alınamayacağı için eğitime katılmak mümkün olmaz.

Bu nedenle eğitim almayı düşünen kişilerin vize alabilmeleri için seçtikleri eğitim kurumlarının SEVP onaylı olup olmadığını öğrenerek başvuruda bulunmaları gerekir.

Ülkenizle Bağınızın Gücünü Gösterin

Amerika öğrenci vizesini almak için ülkenizle bağınızın gücünü göstermelisiniz. Çünkü Amerika vize başvurusunda bulunan insanların ülkede kesin kalış amacında olup olmadıklarının araştırmasını yapar ve şüphe etmesi durumunda vize onayı vermez.

Bu sorunu yaşamamak için başvurunuz esnasında ülkenize bağlı olduğunuzu ve ülkenizden tamamen ayrılma niyetinizin olmadığını kanıtlamanız gerekir.

Maddi Açıdan Amerika’da Kalmaya Uygun Olduğunuzu Kanıtlayın

Öğrenci vizesini alabilmeniz için maddi açıdan Amerika’da kalmaya uygun olduğunuzu kanıtlamanız gerekir. Bunun için banka hesabınızda bulunan paranızı kanıt olarak gösterebilirsiniz.

Bu kanıt sizin vize alma oranınızı artırır. Hesabınızda bulunan paranın tamamını harcamak istemediğiniz durumda burslara başvurarak burslarla Amerika’da kalmayı sağlamınız da mümkündür.

İngilizce Dil Yeterliliği Kazanın

İngilizce dil yeterliliği Amerika’da eğitime kabul edilmek ve vize onayı için gerekli olan kazanımlardandır. Bu sebeple Amerika hayalinizi gerçekleştirmek için IELTS ve TOEFL. sınavlarına girerek İngilizcenizin eğitim için yeterli olduğunu kanıtlayabilirsiniz.

F1 Vizesine Başvuruda İhtiyaç Duyacağınız Belgeler

Her vize başvurusunda olduğu gibi F1 öğrenci vizesi içinde hazırlanması gereken belgeler vardır. Bu belgeleri randevu gününde hazır bir şekilde yanınızda götürmeniz ve konsolosluk yetkililerine teslim etmeniz gerekir.

F1 vizesine başvuruda ihtiyaç duyacağınız belgeler şunlardır;

  • Form DS-160
  • Geçerli pasaport
  • İki fotoğraf (ABD vizesi için belirtilmiş şartlara uygun)
  • Vize ücreti
  • I-20 formu (Bu formla Amerika’da eğitiminiz ve kalışınız için gerekli maddi birikimi sahip olduğunuzu kanıtlamanız için gerekli formdur. Maddi birikiminizi kanıtlamak için sunacağınız belgeler arasında şunlar bulunur; banka ekstresi ve vergi kayıtları (son 3 yıl), burs bilgileri, destek ya da sponsor hesap bilgileri, kredi onay bilgileri (kredi ile eğitimin tamamlanması durumunda)..
  • Amerika eğitimi öncesinde aldığınız eğitimi kanıtlayan belgeler (transkript, diploma, eğitime kabul mektupları, TOELFS, GMAT, GRE ve IELTS sınav sonuçları)

Tüm bu belgeleri ve talep edilmesi durumunda farklı belgeleri başvuru esnasında yanınızda bulundurmanız ve yetkiliye sunmanız gereklidir.

ABD F1 vizesi için hazırlanan en güncel vize evrak listesine >> vizerandevu.com/amerika-vize-evraklari sayfasını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

F1 Vizesine Başvuru Zamanı Ne Zamandır?

F1 öğrenci vizesine başvurmak için öncelikle gitmek istediğiniz kuruma kabul edilmeyi beklemeniz gerekir. Kabul mektubu aldıktan sonra eğitime başlayacağınız tarihi göz önüne alarak bu tarihten en az 120 gün önce başvuruda bulunmanız gerekir.

Böylelikle başvurunun iptal edilmesi ve işleme alınmaması gibi sebeplerle kabul edildiğiniz eğitimi kaçırma sorunu yaşamazsınız.

Vize İçin Gerekli Olan Başvuru Adımları Hangileridir?

Öğrenci vizesi için başvuru yaparken gerekli olan adımları doğru şekilde ve eksik bırakmadan atmanız gerekir. Bu adımları sırasıyla uyguladığınızda hata yapmanız ve başvurunuzun reddedilmesi ihtimali azalır.

Vize için gerekli olan başvuru adımları şunlardır;

  • SEVP kabul belgenizi alın.
  • Elektronik başvuru formunu doldurun.
  • Başvuru için istenilen ücreti ödeyin.
  • SEVIS kaydı için gerekli ücreti ödeyin.
  • Vize mülakat randevusu alın.
  • Vize için gerekli belgelerle dosyanızı hazırlayın.
  • Vize mülakatına katılın.

Bu aşamaları tamamladığınızda büyük olasılıkla mülakat sonunda olumlu ya da olumsuz bir cevap alabilirsiniz.

SEVP Kabul Belgenizi Alın

Amerika’da başvurduğunuz eğitime kabul edilmeniz sonrasında vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Başvuruda bulunmak içinse SEVP kabul belgenizi almanız gerekir.

Form I-20 olarak bilinen bu belge eğitime uygun olduğunuzu gösterir. Bu forma sahip olmamanız durumunda vize başvurusunda bulunamaz ve vize mülakatına gidemezsiniz.

Elektronik Başvuru Formunu Doldurun

Amerika vize başvuruları öncesinde doldurulması gereken elektronik başvuru formunu doldurun. Bu form DS-160 formudur.

Bu formda kişisel bilgileriniz, aile bilgileriniz, eğitim bilgileriniz, iş bilgileriniz ve güvenlik bilgileriniz yer alır. Ayrıca güncel fotoğrafınızı da bu forma yüklersiniz.

Amerika vizeleri için başvuru formu ile vize için mutlaka sunulması gereken dilekçe örneklerine >> vizerandevu.com/amerika-vize-formu adresinden ulaşabilir ve indirebilirsiniz.

Başvuru İçin İstenilen Ücreti Ödeyin

Akademik eğitim öğrenci vizesi için sizlerden talep edilen ücret 160 dolardır. Bu tutarı ödeyerek dekontunuzu almalısınız.

Böylelikle ücreti ödediğinizi mülakat ve başvuru esnasında kanıtlayabilirsiniz. Ayrıca sizden ek ücret talep edilmesi durumunda bu ücreti de ödediğinizi dekontla kanıtlamalısınız.

SEVIS Kaydı İçin Gerekli Ücreti Ödeyin

Vize başvuru ücreti dışında ödemeniz gereken SEVIS ücreti vardır. Bu ücret katılmak istediğiniz SEVP onaylı eğitim kurumuna kabul olduğunuz durumlarda sizden istenir. Eğitim kurumunuzu sizi kabul ettikten sonra sizin SEVIS’e kaydedilmenizi sağlar.

SEVIS öğrenci ve ziyaretçi değişimi bilgi sistemidir. Bu sisteme kayıt olduktan sonra ise SEVIS I-901 ücretini ödemeniz gerekir. Bu ücret ise 200 dolar tutarındadır.

Amerika vize ücretleri, F1 vizesi koşulları,  konsolosluk ve aracı kurum hizmet bedelleri ile birlikte >> vizerandevu.com/amerika-vize-ucreti sayfamızda açıklanmıştır.

Vize Mülakat Randevusu Alın

Vize başvurunuz için elektronik başvuru formunu doldurduktan ve ücretleri ödedikten sonra yapmanız gereken vize mülakat randevusu almaktır. Bu randevuyu ABD büyükelçiliğinden alabilirsiniz. Bu randevu almamanız durumunda vize başvurusunu tamamlayamazsınız.

Vize İçin Gerekli Belgelerle Dosyanızı Hazırlayın

Form doldurma, mülakat randevusu gibi işlemleri tamamladıktan sonra mülakata katılma tarihine kadar sizlerden istenilecek diğer belgeleri tamamlamanız şarttır. Bu belgelerle birlikte mülakata katılarak verdiğiniz cevaplara kanıt sunabilir ayrıca başvuru formunu doldurduğunuzu onay sayfası ve koduyla ispat edebilirsiniz.

Vize Mülakatına Katılın

Vize mülakatına katılmak öğrenci vizesi başvurunuzun kabul edilip edilmediğini öğrenebilmenizin en kısa yoludur. Ayrıca katıldığınız bu görüşme ile vizeye uygun olup olmadığınızın son kontrolü yapılmış olur.

Bu nedenle size belirtilen tarih ve saatte mülakata katılmalı ve yetkili ise vize görüşmesini yapmalısınız. Katıldığınız vize mülakatında karşılaşacağınız soruların geneli Amerika’ya gitme sebebiniz ve ülkede yapmayı planladığınız şeyler hakkında olur. Bu görüşmenin amacı sizin Amerika’ya kalıcı olarak gitmek isteyip istemediğinizi anlamaktır.

Katıldığınız mülakat sonrası vize almaya hak kazandığınız cevabını alırsanız eğitim programı başlamadan 1 ay öncesinde Amerika’ya gidebilirsiniz. 1 aydan daha erken ülkeye giriş yapmanız mümkün olmaz.

Vizenizi alacağınız eğitimin yarı dönemi için almış olabilirsiniz. Bu durumda eğitiminizi tamamlayabilmek için vize sürenizi uzatmanız gerekir. Vizenizin uzatılmasını talep ederken yeniden mülakata katılmanıza gerek kalmaz.

F1 Vizesi Almanız İçin Yapılması Gereken İşlemi Bekleyin

F1 vizesi için başvuru yaptığınızda işleminizin yapılması için bekleme süresini merak edersiniz. Akademik eğitim için alınabilecek bu öğrenci vizesinin işlem süresi diğer vizelerden farklı olarak uzun sürmez.

Vizenin işleme alınması katılacağınız mülakat öncesi gerçekleşir. Katıldığınız mülakat ise son kontroldür. Bu sebeple işlem ve onay cevabını görüşmeniz sonunda yetkili kişiden alabilirsiniz. Yetkili kişi size onay verildiğini ya da reddedildiğini belirten bir belge sunabilir.

Her zaman görüşme sırasında işleme dair cevap alamayabilirsiniz. Bu durumda birkaç gün işlemin yapılması için beklemeniz gerekebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda sabırsız davranmamanız ve işlemin yapılmasını beklemeniz gerekir.

F1 Vizesiyle Yapabilecekleriniz

Lise, üniversite ve diğer eğitimler için F1 vizesi almışsanız elinizde bulunan vize sayesinde birtakım işlemler yapabilirsiniz.

Bunlar arasında sağlık sigortası planı almak, green card başvurusu yapmak, vize türü değiştirmek, ailenizi Amerika’ya getirmek, çalışmak ve vize süresini uzatmak gibi işlemler vardır. Bu işlemlere dair detaylar şunlardır;

Vizenizle Öğrenci Sağlık Sigortası Planı Alabilirsiniz

Eğitim için bulunduğunuz Amerika’da rahatsızlanma olasılığınız vardır. Bir öğrenci olarak gittiğiniz ülkede yüksek hastane ve tedavi ücretlerini ödemeniz pek mümkün olmaz.

Bu durumda zorluk yaşamamak için vizenizle birlikte sağlık sigortası planı almanız gerekir. Bu sayede rahatsızlanmanız durumunda sigortalı olarak daha az harcama yapabilir ve maddi açıdan sıkıntı çekmezsiniz. Ayrıca aldığınız bu sigorta ile kaza geçirmeniz durumunda gerekli masraflarında karşılanmasını sağlayabilirsiniz.

Vizenizin Süresi Bittiğinde Yenileyebilirsiniz

Eğitim için aldığınız F1 öğrenci vizesi sizlere katılacağınız eğitim programı göz önüne alınarak verilir. Bu süre dolduğunda eğitiminizin bitmesi gerekir. Ancak bazı durumlarda vize süresinin dolmasıyla eğitim bitmeyebilir.

Bu durumlarda aldığınız vizenin süresini uzatabilirsiniz. Vize süresini uzatmak için otomatik vize temdit işlemini yapabilirsiniz veya Abd büyükelçiliğine yenileme için başvurabilirsiniz.

Vize yenileme yanı sıra vize süresini uzatma seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Vizenizin uzatılmasını sağlamak için eğitiminizin bitmediğini kanıtlamanız gerekir. Bu sayede süreniz uzatılarak eğitiminiz bitene kadar ülkede kalmanıza izin verilir.

Ancak bunu sağlamak için akademik eğitiminizi tamamladıktan sonra Amerika’da kalmayacağınızı ispatlamanız gerekir. Vize sürenizin dolması ve uzatamamanız durumunda ise size ülkenize dönüş için 60 günlük bir süre verilir ve bu süre içerisinde Amerika’dan ayrılmanız beklenir.

Green Card Başvurusu Yapabilirsiniz

Akademik eğitim için F1 vizesi alırken ikamette bulunmayacağını kanıtlamış olabilirsiniz. Ancak zaman içerisinde Green Card alma ihtiyacın doğabilir. Bu durumda almış olduğun vize sayesinde Green Card başvurusunda bulunabilirsiniz.

Ancak ikamet izni alabilmen için karışık olan birtakım prosedürleri yerine getirmeniz gerekir. Yeşil kartı alabilmen için bireysel olarak kart dilekçesi verebilirsiniz. İkamet onayını kesin olarak alabilmen için Abd vatandaşı bir bireyle evlenebilirsiniz.

Bunun dışında ise ülke ekonomisine 500 bin dolar bağışlayacağınızı söyleyerek başvuruda bulunabilirsiniz.

Prosedürlerin size uymaması durumunda yapabileceğiniz son işlem ise vize statüsünü değiştirmek ve size işveren kişinin sponsor olmasını sağlamaktır. H-1B vizesine dönüştürebilirsiniz.

Tam Ve Yarı Zamanlı Olarak Çalışabilirsiniz

Akademik eğitimleri katılım için alacağınız öğrenci vizesiyle eğitim aldığınız kampüs veya okullarda yarı zamanlı ya da tam zamanlı çalışabilirsiniz. Bunun dışında çalışmanıza genellikle izin verilmez. Ancak çalışma için değerlendirebileceğiniz iki seçenek vardır.

Bunlar;

  • OPT Eğitimi
  • CPT Eğitimi

Kampüs dışında çalışmanızı sağlayacak eğitimlerin detayları şunlardır;

OPT Eğitimi

OPT eğitimi ya da uzun ismiyle İsteğe Bağlı Pratik eğitimi öğrencilerin deneyim kazanması için verilir. Uluslararası öğrenciler için verilen bu eğitimden yararlanarak 1 yıl boyunca Amerika’da çalışma imkanı bulabilirsiniz. Yaptığınız için eğitiminizle ilgili olması gerekir.

OPT Eğitimi’ne mezun olduktan sonra başlayabileceğiniz gibi mezuniyetinizden öncede başvurabilirsiniz. OPT sayesinde Amerika’da aldığınız eğitim ve alan üzerine deneyim kazanabilirsiniz. Bu eğitimde başarılı olmanız durumunda işveren kişi size Green Card alabilmeniz için sponsor olabilir. Böylelikle ikamet izni alabilirsiniz.

CPT Eğitimi

Kampüs dışında çalışmak için alabileceğiniz ikinci eğitim ise CPT Eğitimi’dir. Bu eğitimin açılımı Müfredat Uygulamalı Eğitim’dir. Bu eğitim sizin Amerika’da gittiğiniz eğitim kurumunca belirlenmiş bir müfredat gereğince çalışmanız gerektiğini ifade eder. Bu eğitimi tamamlamamanız durumunda mezun olamazsınız.

CPT eğitiminin sizin bölümünüzle ilgili olması ve eğitim kurumu tarafından sizin için belirlenen yetkili tarafından onaylanması gerekir. Kabul edildiğiniz kurumda 9 ay eğitim almanız sonrası CPT’ye başlayabilirsiniz. CPT için belirlenmiş sınır yoktur ancak 12 aydan uzun sürmesi durumunda OPT’ye başvurma hakkınızı kaybedebilirsiniz.

Amerika Dışındaki Ülkeye Seyahat İmkanı

Amerika’da akademik eğitime katılım için verilen öğrenci vizesine sahip olan kişilerin eğitimleri boyunca Amerika dışında ülkeye seyahat etmeleri gerekebilir. Bu durumda öğrencilere seyahat hakkı verilir. Ancak bu haktan yararlanabilmeniz için eğitim kurumlarının tatilde olmaları veya acil durumların yaşanması gerekir.

Bu durumda kendi yaşadığınız ülkeye veya farklı bir ülkeye seyahat etmeniz mümkündür. Yurt dışına çıkışın gerçekleşmesi için ayrıca belirtilmiş talimatlara uymanız gerekir. Aksi takdirde Amerika’ya tekrar girmeniz mümkün olmayabilir.

Aile Üyelerinin Amerika’ya Getirilmesi

F1 vizesi ile Amerika’da bulunuyorsanız ailenizi Amerika’ya getirmenizin bir yolu vardır. Bunun için eşinizin ya da çocuklarınızın (21 yaşından küçük ve bekar) yanınıza gelebilmesi F2 vizesi ile mümkündür. Bu vizenin verilmesi için kişi sınırı yoktur.

Ailenizin bu vizeyi alabilmeleri için belirtilmiş prosedürlere uygun olmaları gerekir.

F2 vizesi için taşınması gereken şartlar şunlardır;

  • F1 vizesine sahip bir kişinin eşi olmak (onaylı)
  • F1 vizesine sahip bir kişinin çocuğu olmak (21 yaşından küçük ve bekar)
  • Ailenin Amerika’da bulunacağı sürede maddi sorun yaşamayacağının kanıtlanması

Bu şartların taşınması durumunda F2 vizesine başvuru yapılmasını sağlayarak bulunduğunuz süre boyunca veya belirli süreliğine ailenizin Amerika’da yanınızda olmasını sağlayabilirsiniz.

Amerika F1 Vizesi Video;

Amerika Vize

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
whatsapp
  • ×