Macaristan Oturum ve Vatandaşlık Başvurusu

Macaristan Vatandaşlık - Oturum Başvurusu 2021

Macaristan’da vatandaşlık almak için yabancılar yasasına göre birçok düzenleme bulunmaktadır.

Macaristan Vizesi: Randevu ve Başvuru (2021)

  1. Kişinin oturma izni süresi, oturma izin statüsü, geliş nedeni gibi nedenlerle yasanın hangi kolundan yararlanabilecekleri belirlenir.
  2. Macaristan Vatandaşlığına geçmek öncelikle kişinin kendi kararına bağlıdır. Macaristan vatandaşlığına geçildiğinde seçme-seçilme hakkı, memur olma hakkı ve Macaristan vatandaşları hangi haklardan yararlanıyorsa hepsinden yararlanabilme şansına sahip olurlar.
  3. Macaristan’da yaşayan hukuk ve toplumsal kurallara uyum göstermiş, anayasal hakları çiğnememiş ülkeyi benimsemiş, kendine burada bir dünya kurmuş her kişi için Macaristan devleti bu kişilerin hakkını yasalarla sabitlemiştir.
  4. Macaristan Vatandaşı olmak isteyen Türk vatandaşlarının ikamet iznine ve mesleki statüsüne bakılmaktadır. Bunun yanında istenilen şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
  5. Macaristan Vatandaşlığı için bulundukları bölgedeki Sicil Memurluğuna başvuru yapabilirler. Türkiye’den başvuru yapılmak isteniyorsa Türkiye’de bulunan Macaristan Konsolosluğuna başvuru yapılmaktadır.

Macaristan vatandaşı nasıl olunur?

Macaristan vatandaşlık şartları içerisinde en az 8 yıl yasal olarak oturmuş olmak ve başvuru yapıldığında oturma izni ya da yarın işinize sahip olmak önemlidir.

Macaristan'da oturum izni nasıl alınır?

D tipi vize ile Macaristan’a giriş yapıldıktan sonra geçerlilik süresi içerisinde göçmenlik ofisine oturma izni için başvurmak gerekmektedir.

Macaristan çifte vatandaşlık veriyor mu?

Macaristan çifte vatandaşlık veren ülkeler arasındadır, hem Macar pasaportuna hem de kişinin doğduğu ülkenin pasaportuna sahip olması mümkündür.

Macaristan Vatandaşlığı için gerekli belgeler;

  • Göçmenlik kartı
  • Adli sicil kaydı
  • Yasal ikamet belgesi
  • Macaristan anayasal prensipleri sınavı (macar dilinde)
Macaristan Oturum ve Vatandaşlık Başvurusu
Macaristan Oturum ve Vatandaşlık Başvurusu
  1. Macaristan’da 8 yıl süre ile ikamet ettiyseniz vatandaşlık için başvuruda bulunabilirsiniz. Macaristan’da doğduysanız bu süre 5 yılla yeterli görülmektedir.
  2. Macar bir vatandaş ile evliyseniz yada Macar vatandaşı bir çocuğun ebeveyni iseniz 3 yıllık oturum süresi ile Macaristan Vatandaşlığına başvuruda bulunabilirsiniz.
  3. Aile köklerinin Macar Vatandaşı olduğunu kanıtlayabilirseniz Göçmenlik kartı aldıktan sonra Macaristan Vatandaşlığına başvuruda bulunabilirsiniz.
  4. Macaristan Başkanlığı vatandaşlığa ait belgeyi veya ülkeye iade belgesini imzalar, bu şekilde Macaristan Vatandaşlığınız resmen belgelenmiş olur.
  5. Vatandaşlık yemini edilir ve artık Macaristan Vatandaşı olursunuz. Formlar mutlaka Macarca doldurulmalıdır aksi halde başka dilde doldurulan formlar kabul edilmemektedir.
  6. Anne-baba Macar Vatandaşı ise çocukta otomatik olarak Macar vatandaşı olmaktadır. 1957 öncesi yalnızca baba Macar vatandaşı ise çocuk Macar Vatandaşı olarak kabul ediliyordu ancak günümüzde Anne de Macar vatandaşı ise çocuğunu Macar Vatandaşlığına geçirebiliyor.
  7. Macaristan’da Vatandaşlık inceleme konuları oldukça karmaşık olduğu için, Macaristan İçişleri Bakanlığı Vatandaşlık bürosu bu konuyla ilgilenmektedir. Bu nedenle Macaristan Konsoloslukları Şahsın başvuru evraklarını Vatandaşlık Bürosuna İletmektedir.
  8. Macaristan kimlik kartı, pasaport, 1 yıllık vatandaşlık belgesi olmayan Macaristan kökenli şahıslar, 1 ocak 1972 öncesi Macaristan’dan ayrılan kişiler ve Macaristan pasaportuna sahip olmayanlar Başvuru formunu doldurarak Vatandaşlık kontrolünü yapmaları gerekmektedir.

Forma Ek Sunulacak Belgeler;

  • Orijinal doğum belgesi, Macarca dilinde olmalı.
  • Varsa eski eşin boşanma kararı, ölüm belgesi, evlilik cüzdanı.
  • Evlilik belgesinin tescilli fotokopisi
  • Şahsın ebeveynlerine ait doğum belgeleri ve evlilik cüzdanı
  • Başvuru sahibi ve ebeveynlerinin pasaportları, kimlik kartları ve askerlik durumlarını gösteren belgeler.

Macaristan Vatandaşlığı-Evlilik ve doğum Evrakları Hakkında

  1. Başvuru sahibinin anne-babası Macaristan dışında evlilik yapmışlarsa evliliği kanıtlamaları için bir form doldururlar. Formla birlikte ebeveynlerin Macar vatandaşı olduklarını kanıtlayan belgelerde eklenmelidir.
  2. (Macaristan pasaportu, kimlik kartı, vatandaşlık belgesi). Ebeveynlerde bu belgeler yoksa vatandaşlık için başvuru yapmaları gerekmektedir.
  3. Başvuru sahibinin anne-babası çocuk doğduğunda evli değilse Konsolosluktan babalık belgesi formu doldurulması ve imzalanması gerekir.
  4.  Ebeveynler bu şekilde çocuğun vasisi olduğunu kabul etmiş olurlar. Başvuru sahibi 18 yaşından büyük ise onunda bu formu doldurması gerekmektedir.
  5. Bu durum çocuk doğmadan önce boşanma ile gerçekleştiyse boşanma kararı bildirilmelidir (macarca). Ebeveynlerde ölüm meydana geldiyse ölüm belgesi bildirilmesi gerekir.
  6.  Macaristan’dan ayrıldıktan sonra bir evlilik gerçekleşti ve kadının soyadı değişti ise bu evliliğin kaydı ve soyisim değişikliği belgesi beyan edilmelidir.
  7. Başvuru formları ve gerekli belgeler şahıs tarafından imzalanması gerekmektedir. Kişi başvuruyu bizzat yapamıyorsa Konsolosluğa ait noter imzalı şekilde belgeler teslim edilmelidir.

Macaristan Vatandaşlık Şartları

  1. Macaristan’da yaşayan üçüncü ülke vatandaşları (yabancı uyruklu) için çeşitli yasalar bulunmaktadır. Macaristan’a ne sebeple geldiği, yaşadığı süre, oturma izni nitelikleri yabancı ülke vatandaşlarının geçiş süreci ve işlemlerinde belirleyici olmaktadır.
  2. Yeni doğan çocuk anne babanın birinden Macar Vatandaşı olması sebebiyle Vatandaşlık hakkına sahip olmaktadır.
  3. Anne-baba Macar Vatandaşı olmayıp çocuk doğduğu sürelerde en az 8 yıldan beri Macaristanda yasal olarak ikamet ediyor ise çocuk yine Macar Vatandaşı olmaktadır.
  4. Yine anne-baba eğer 3 yıldan beri Macaristan’da süresiz oturma iznine sahip ise çocuk Macar Vatandaşı olmaktadır. Bu kararname 1 Ocak 2000 yılında yürürlüğe girmiştir.
  5. Bu Kararname şartlarına göre doğmuş olan çocuk bütün hakları kapsayacak şekilde artık Macar Vatandaşıdır.
  6. Doğum şartları gereğince Macar Vatandaşı olarak dünyaya gelmiş olan çocuk 18 yaşından 23 yaşına kadar anne-babadan birisi Macar Vatandaşı olsa bile Macaristan ilkelerine göre bu vatandaşlıktan birini seçmek zorundadır.
  7. Diğer ülkede kalmak istediğini bildiren çocuk ya da 23 yaşına kadar bildirim yapmayan çocuk direk Macar Vatandaşlığından çıkarılmaktadır.
  8. Macar Vatandaşlığını seçiyor ise yabancı ülkeden çıktıklarını belgelemeleri gerekmektedir. Macaristanda ergenlik çağına gelen çocuklara seçim yükümlülüğü hakkında bilgi verir.
  9. Yabancılar Yasası 1 Ocak 2000 tarihinden sonra Vatandaşlık Reform Yasasını yürürlüğe koyarak kişinin Macar Vatandaşı olma hakkını yeniden düzenlemiştir.
  10. Bu düzenleme ile Vatandaşlık almak isteyen kişi Macaristan’da en az 8 yıl yasal ikamet etmelidir ve “oturum izni”, “yerleşim izni” ne sahip olması gerekmektedir.
  11. Yabancılar yasasının vatandaşlık hükümlerine göre bu şartları yerine getiren kişiler Vatandaşlık Yasasının 8. maddesine göre Macar Vatandaşlığına geçmeye hak kazanırlar.

Macaristan Vatandaşı Olmak İçin Aranan Özellikler

·         Yeterli seviyede Macarca biliyor olmak,

  • Macaristan’da yasal olmak şartıyla en az 8 yıl yaşamış olmak,
  • Macaristan’ın yasal ve toplum düzeni hakkında temel bilgilere sahip olmak
  • Geçimini sosyal yardım ya da işsizlik yardımıyla değil kendi geliri ile sağlıyor olmak.
  • Siyasi olarak iltica edenlerin başvurularının kabul edilenleri için 6 yıllık oturum
  • 60 yaşını geçkin kişiler için 12 yıllık oturum
  • Macaristan altında koruma talep edenler ve hiçbir ülkede vatandaşlığı olmayanlar için 6 yıllık oturum
  • Macaristan Cumhuriyeti’nin çıkarlarını destekleyen durumlar için yaşayanlar için en az 3 yıllık oturum.
  • Macaristan Vatandaşı tarafından evlat edinilen çocuklar için en az 3 yıllık oturum.
  • Macaristan’da temelli olarak yerleşmiş olmak, reşit olmak ve kişinin haklarında herhangi bir kısıtlama olmaması
  • Sabıka kaydının temiz olması, sınır dışı olacak hallerde bulunmamak, ağır hapis ve para cezasına çarptırılacak suçların olmaması, kamu düzenini bozacak faaliyetlerde bulunmamak gerekmektedir.
  • Bulunmuş olduğu eski vatandaşlıktan çıkmış olması gerekmektedir. Bu kriterlere uygun olan kişiler, başvuru yaptıkları takdirde Macar vatandaşlığına geçmeye hak kazanırlar.
  • Macaristan Anayasasına düzene bağlılık belgesini imzalamak ve anayasaya uygun davranmak.

Eş ve Çocuklar Açısından Macaristan Vatandaşlığı

  • 16 yaşını doldurmayan çocuklar Macar Vatandaşı sayılmaktadır. Vatandaşlık konusunda eş ve çocuklara oturum süreleri düşük belirlenmiştir.
  • Aile eğer  Macaristan’da 2 yıldır bulunuyorsa 4 yıllık alınmış oturum izni kabul edilmektedir. Çocuklarda 3 yıl yeterlidir. Ailede bulunan anne-babadan biri aranan gerekli nitelikli şartları karşılıyorsa eş ve çocuklarda başvuru dilekçesiyle Macar vatandaşlığa geçebilirler.
  •  Eğer diğer aile bireyleri yeterli derecede Macarca biliyorsa vatandaşlık almak isteyen diğer eşte az seviyede dil bilmesi durumu kabul edilmektedir.
  • 16 yaşından küçük çocuklarda Anayasa bağlılık belgesi gerektirmez ve 16 yaşından büyük çocuklar şahsi işleme tabi olup tam ücret ödenmesi gerekir.
  • 23 yaşından küçük bireylerde kendi masraflarını karşılama şartı aranmaz. Yasalar bütün aile bireylerini bir tutmak istediğinden şartları yerine getiren bir anne-baba çocuklarıyla birlikte Macar vatandaşlığına geçebilir.

Macaristan Vatandaşlık Başvurusu Gerekli Evraklar

Dilekçe: Macaristan Vatandaşlığına geçiş yapmak isteyen kişi, bulunduğu bölgenin Vatandaşlık dairesine başvuru dilekçesi vermek zorundadır.

Dilekçeyi şahsen doldurmalıdır. 16 yaşını geçmiş her aile bireyi kendi dilekçesini şahsen vermelidir. 16 yaşından küçük ise anne-baba tarafından doldurulmalıdır. Başvuruda bulunan kişi Macarca dil yeterliliğini beyan etmelidir.

Dilekçeye Ek Belgeler;

  • Doğum belgesi,
  • Kazanç Belgeleri: Son 3 aylık maaş bordrosu ve banka hesap özeti
  • Almış olduğu sosyal yardımları kanıtlar belge
  • Pasaportu ile birlikte pasaportta işlem yapılan sayfaların fotokopisi
  • Uluslararası evlenme cüzdanı ile cüzdan içinde işlenmiş sayfaların fotokopisi
  • Boşanma meydana gelen durumlarda kanıtlar mahkeme belgesi ve fotokopisi
  • Macarca dil yeterlilik sertifikası ve fotokopisi
  • Çocuklara ait öğrenim diploma belge ve fotokopisi

Dil Yeterliliğini Kanıtlama Sınavı

  1. Vatandaşlık Dairesindeki yetkili memur başvuruda bulunan kişi ile dilekçede bulunan konular ile ilgili söyleşi yapar. Bu sınavın ilk bölümünü kapsamaktadır.
  2. İkinci bölümde kişi Macar gazete makalelerinden bir bölümünü okur ve anlatır. Bu sınavda dil yeterliliği bulunmadığı anlaşılan kişinin talep dilekçesi geri alınır ve dil yeterlilik kursuna gitmesi gerekir.
  3. Macarca dili yeterli olduğu kabul edilirse Vatandaşlık dairesi diğer işlemlere geçiş yapar. İşlemler genel olarak 10/15 hafta sürmekte ve kişiye Vatandaşlığa alınacağına dair “Teminat Belgesi” verilir.
  4. Belgenin süresi 2 yıldır. Türk vatandaşlığından çıkış mümkün olmadığı, çıkmanın büyük maddi zarar vereceği, ya da önemli sağlık sorunları ile Türk Vatandaşlığından çıkış takibi yapılamayan durumlarda ispat edilirse istisnai durumlar için kabul gören çifte vatandaşlık verilmesi kabul edilir.
  5. Teminat Belgesi alan Türk Vatandaşı vatandaşlığından çıkış belgesini alabiliyorsa belgeyi Macarca tercümesi ile birlikte Macaristan Vatandaşlık Dairesine vermesi gerekmektedir.
  6.  Bu süre zarfında başvuru yapan kişinin 6-8 hafta içinde durumunda bir değişiklik olup olmadığı araştırılır ve süreç tamamlanıp Macar Vatandaşlığına geçişi onaylanır. Macar Kimliği ve pasaport çıkarmanız için Macaristan Vatandaşlık belgesi şarttır.

Doğumdan Çifte Vatandaş Olmak

  • Doğan çocuğun annesi ve babası farklı ülke vatandaşı iseler çocuk çifte vatandaş olur ve ona vatandaşlık seçimi yapmak istenmez.
  • Mesela anne Macar baba Türk olan çocuk için bu durum geçerlidir. İsteğe bağlı vatandaşlık durumlarında bu hak geçerli değildir.
  • Yalnızca 1 Ocak 2000 tarihi öncesinde isteğe bağlı vatandaşlık almış olanların çifte vatandaşlıkları geçerli olmaktadır.

Macaristan – Yatırım

Macaristan yatırımcı eksiğini gidermek yeni yatırımcı almak sebebi ile birçok Avrupa ülkesinde uygulanan yatırımcı yolu ile oturum izni verilmektedir.

Macaristan devlet tahvili alarak yatırım yapılması yoluyla oturum alabilmekte ve 5 yıl sonra aldığı  tahvilleri satarak parasını geri alabilir ve oturum iznini de kaybetmez.

Yatırımcı Programı Başvuru İşlem Süreci

  1. Kayıt ve Adli olarak inceleme, başvuru yapanlara 300 bin € yatırım ücreti ile 60 bin € kayıt işlem ücreti bedelinin ödenebilmesi amacıyla iki seçenek bulunur.
  2. Yediemin hesabı:Toplam hesap Uluslararası Hukuk Bürosunda yedieminde tutulur ve adli incelemeler bitimine kadar orada bekletilir. Adli inceleme bitip onay alındıktan sonra hesaptan çekilen para ile devlet tahvili alınır ve kişiye verilir.
  3. Banka Hesabı:Toplam hesap Macaristan ülkesine ait Granit Bankta vadesiz hesapta bekletilir ve adli inceleme sonrasında bankanın açmış olduğu hesap kartı kişiye verilir. Kişi istediği zaman parasının durumuna bakabilir.
  4. Banka 6 bin € luk bir ücret karşılığında 5 yıl parayı koruma altına alır. Devlet tahvili alım-satımlarında, aracı hizmet kurumlarınca yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluk olduğunda para için tek muhatap Granit Bank olmaktadır.
  5. Bankada bulunan 300 bin € kullanıma açılıp para başka bir hesaba aktarıldığında Granit Banktaki hesap kapatılmaktadır.  Her iki yöntemde de para güvence altındadır.

Onay Alınması ve Oturum İzninin Verilmesi

Adli incelemede olan kişinin incelemesi bittikten sonra yedieminde ya da bankada tutulan para ile devlet tahvili alınır.

Daha sonra yatırımcı için diplomatik temsilciden randevu alınır. Randevu gününde yatırımcı biyometrik parmak izi ve biyometri işlemleri için temsilciliğe gider.

Bütün bu işlemlerden sonra 4/6 hafta sonra oturum izni kart halinde yatırımcıya verilir.

Macaristan Yatırımcı Programı Avantajları

  1. Yapılan işlemler sırasında para ve paylaşılan belgeler Macaristan devleti tarafından korunur ve kimseyle paylaşılmaz.
  2. Alınan oturum izni ile Avrupa’da 33 ülkede vize şartı olmadan 3 ay geçerli olan 90 günü geçmeyen seyahatler yapılabilir. Yalnız bu oturum Birleşik Krallık ve İrlanda’yı kapsamamaktadır.
  3. Bu programın en büyük avantajı yatırılan 300 bin €’yu 5 yıl sonra alabilmek ve oturum iznini kaybetmemektir.
  4. Program dahilinde olan 5 yılın 4 yılını Macaristan’da geçirdikten sonra başka AB ülkesinde çalışma ve oturum izni alınarak hayata devam edilebilir.
  5. Yatırım izni ile oturum alındığında kişinin eşi ve 18 yaş altı çocukları da oturum izninden faydalanabilir. Bunun yanı sıra eğer yatırımcı isterse 18 yaş üstü çocuklarını ve anne babasını’da ek 20 bin € bedelle programa ekleyebilir.
  6. Bu program dahilinde oturum aldığınız zaman ev kiralamak ya da ev satın almak zorunda değilsiniz. Hatta hiç gelmeyebilirsiniz de. Bu oturumu aldıktan sonra herhangi bir Avrupa ülkesinde çalışabilir ve eğitim alabilirsiniz.

Macaristan Yatırımcı Programı ile Vatandaşlık Hakkı

Programa dahil olduktan sonra 7 yıl yatırım gerçekleştirmiş ve ortalama derecede Macarca bilen kişi istenen diğer şartlarıda karşıladıktan sonra vatandaşlık başvurusu yapabilir. Vatandaşlık başvuru süreci kişiye özel şartlarla belirlenebilir.

Macaristan – Oturum

  1. Öncelikle Macaristan halkının neden bu kadar bize yakın olduğunu anlasak daha doğru olur. Macarlar direk açık sözlü insanlar. Kim ne söylemiş haklarında ne düşünmüş pek umursamıyorlar bu yüzden sağlam dostluk kurulabilir.
  2. Yabancı insanlara kolay kolay güvenmeseler de genç nesil biraz daha ılımlı. Geleneklerine çok bağlılar saygı gösterdiğinizde size daha da yakın olabiliyorlar. Ülkede sayısı çok fazla olan festivaller bayramlar özel günler kutlanıyor.
  3. Aslında oldukça eğlenceli hatta spor müsabakaları oldukça keyifli. Ülke genelinde sakin sessiz bir ülke trafikten metropol şehirlerden bıkanlar için biçilmiş kaftan. Gece hayatı eğlenceler oldukça hareketli. Ülkede Osmanlı’dan kalma birçok termal tesis bulunmakta buda turizme katkısını çoğaltıyor.
  4. Ülkenin denize kıyısı olmasa’da irili ufaklı serinlemek amaçlı gidilebilecek birçok göl barındırmakta. Ülkede eğlence sektörü oldukça uygun olduğundan iş çıkışlarında evlere arkadaş toplantılarına gitmek yerine dışarıdaki mekanlar daha çok tercih ediliyor.
  5. Ülke diğer Avrupa ülkelerinden daha az gelire sahip kendi yağında kavruluyor dense yeridir ama yeterli de geliyor ekonomik krizler yaşanmıyor.
  6. Macaristan hala kendi parasını kullanıyor € ya geçiş yapmıyor buda dalgalanmalardan etkilenmediği anlamına geliyor. Maaşlar Avrupa’ya göre oldukça düşük yalnız alım gücü fazla çünkü ülkede pahalılık diye bir şey yok diyebiliriz.
  7. Ülkede sadece emlak fiyatları yüksek çünkü ülkede huzur hakim ve terör yok bu yüzdende yabancı ülke vatandaşları Macaristandan bolca ev alıyorlar.
  8. Ülkede insanlar göçmenlere soğuk değiller ancak gelenek ve göreneklerini sürdürmek istiyorlar bu yüzden dışardan gelen insanların tutumları onları korkutmuyor değil çünkü nüfusları çok az.
  9. Macaristan’da yaşamak isteyen Türk Vatandaşlarının Göçmenlik Ofisine başvuru yapmaları gerekmektedir. Bunun için öncelik her ülkede olduğu gibi geçim masraflarını sağlayacak durumda olmasıdır.
  10. Avrupa ülkelerinin büyük bir kısmında olduğu gibi Macaristan’da da çalışma ve oturum izni birbiriyle alakalı ilerlemektedir. Oturum izni ve çalışma izni süresi birbirine uyumlu olmalıdır.
  11. Oturum izni başvuruları bizzat yapılmalıdır. Çalışma izni başvurusunu işveren yapar kabul edildiği zaman başvuru sahibi Türkiye’deki Konsolosluğa başvurusunu gerçekleştirir. Pasaportlarda çalışma izni oturum izninden 6 ay daha uzun olması gerekmektedir.
  12. Macaristan’da oturum izni alındığında tüm Avrupa ülkelerinde serbest dolaşım hakkına sahip olursunuz.
  13. Oturum izninizdeki ikamet adresi yasal ikamet adresiniz olmaktadır. Ailecek oturum izni almak istediğinizde bütün aile bireyleri başvuruda bulunmalıdır.
  14. Oturum izni 1 yıl süre ile verilmektedir. Çalışma izni alma koşullarında bu süreler değişkenlik gösterir.
  15. Oturum izni aldıktan sonra Sosyal güvenlik ve Vergi kartı başvurularında da bulunabilirsiniz.
  16. Oturum izni almadan önce Türkiye’deki konsolosluktan  Macaristan vizesi almanız gerekir. Bu vize Macaristan’a girişlerden sonra 1 ay süre ile geçerlidir. 1 ay süre içinde Göçmenlik Ofisine oturum izni başvurusu yapmak gerekmektedir.

Macaristan Oturum İzni Gerekli Başvuru Evrakları

  • Kimlik bilgileri
  • Pasaport
  • Mesleki belgeler
  • Adli sicil kaydı ve hapis cezası gerektiren davaların olmadığını belirten belge
  • Oturum izni amacı anlatan yazı
  • İkametgah belgeleri
  • Gelir belgeleri
  • Sağlık Raporu
  • 1 adet fotoğraf
  • Seyahat belgesi
Macaristan vizesi için hazırlanan en güncel vize belge listesine >> vizerandevu.com/macaristan-vize-evraklari bağlantısını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

Macaristan Oturum İzni Uzatmak

  • Macaristan’da oturum iznini uzatmak için iş yeri belgelerinizi kira kontratını, iş yerindeki durumunuzu Göçmenlik Ofisine beyan ederek başvuru yapabilirsiniz bu süreç 1 ay kadar sürmektedir.
  • Öncelikle Göçmenlik Ofisinde oturum izninizin halen devam ettiğini belgelemeniz ve o şekilde başvuru yapmanız gerekmektedir.

Daha önce oturum uzatma işlemi yaptıysanız aynı belgeleri tekrar vermenize gerek yoktur sadece güncel yeni belgeler istenip istenmediğini öğrenmek için Göçmenlik ofisinden bilgi alabilirsiniz. İş değiştirme, ikamet değiştirme, kişisel bilgilerde değişiklik vs. konular varsa bunlar evraklarla birlikte beyan edilmelidir.

Macaristan Göçmen Kartı

Macaristanda 3 yıl boyunca ikamet etti iseniz ve yurt dışı seyahatleriniz 90 günü geçmediyse size Macaristan Göçmen Kartı verilmektedir.Göçmen kartı 6 ay içinde sonuçlanır.

AB Vatandaşlarının Macaristan Oturum İzni

AB vatandaşları oturum izni almak zorunda değiller. Onlara Süreli Kayıt Kartı verilmektedir. Bu kartla çalışabilir yaşayabilir akademik çalışmalar yapabilirler.

Macaristan’da EV sahibi ya da KİRACI olarak oturum izni almak alınan evin özelliğine ya da kiralanan evin sahibine, nereden kiralandığına göre ek evrak istenmektedir.

Macaristan – Çalışma

  • Macaristan’da çalışmak isteyen Türk Vatandaşları “Çalışma İzni” almak zorundadırlar. AB vatandaşlarının çalışma izni alma yükümlülüğü kaldırılmıştır.
  • Macaristan Vatandaşı ile evli olanlarda bu prosedürden muaf kılınmışlardır. Macaristan’da çalışma izni işveren tarafından yapılmaktadır.
  • Çalışma izni alan işveren kişiye ait sağlık raporu, kimlik bilgileri, işe yeterliliği, yetenekleri ile ilgili belgeleri Göçmenlik Ofisine bildirir.
  • Öncelikle Macaristan’daki iş yeri işçi istihdamı ihtiyacını olduğunu Macaristan İşçi Bürosuna bildirir ve 15 günlük iş ilanı verir. Macaristan Vatandaşlarının işsizlik problemi yoksa yabancı işçilere fırsat verilir.
  • Bu 15 günlük süre tamamlandığında işveren çalışma izni başvurusunu yapar. Başvuru 15 gün içerisinde sonuçlanır.
  • Başvuru kabul edildikten sonra işçi bulunduğu ülkedeki Macaristan Konsolosluğuna çalışma izni için başvuru yapar.
  • Çalışma izni süresi 2 yıl ile sınırlıdır. Çalışma izni ve çalışma izni vizesi 2 yıl sonuna yaklaşırken uzatmak istendiğinde yenilenmelidir ve başvuru işlemleri tekrarlanmalıdır.
  • Yapılan başvuru 20/25 gün içinde sonuçlanır.

Macaristan Çalışma İzni Vizesi Başvuru Evrakları

  • Çalışılacak işle ilgili sertifikalar. (Macarca tercümeli)
  • Sağlık belgeleri
  • Türkiyedeki Konsolosluğa Yapılacak Çalışma İzni Başvurusu İçin Gerekli evraklar
  • Macaristan’dan alınan çalışma izni
  • İş sözleşmesi
  • Pasaport ve 2 adet fotoğraf
  • İkametgah bilgileri
  • Finansal belgeler ve sağlık sigortası
  • Başvuru formu
  • Macaristan oturma ve çalışma izni vize harcı

Serbest Meslek Sahipleri Vize Başvurusu

Macaristan’da faaliyet göstermek isteyen iş yeri sahipleri Göçmenlik ofisine başvuruda bulunmaları gerekir. Başvuru için;

  • Özel Girişimci Kartı: Tek başına işletme açanlara verilir
  • Sağlık sigortası evrakları
  • İkametgah belgesi
  • Finansal gelirin belgeleri
  • Pasaport
  • Ortaklık varsa sözleşmesi
  • İş Sözleşmesi
  • Mesleki Sertifikalar
  • Bir yıllık öngörülen rapor
  • Banka Hesap Dökümü
  • Ticari Sicil Numarası
  • İş yeri Fizibilite Raporu

Macaristan Göç Ofisi’nden çalışma izni alındıktan sonra oturulacak yerde ikamet başvurusu yapılır.

Macaristan – Erasmus

-Macaristan Vize başvuru evraklarında yıllara göre farklılıklar göstermekte olup ek evrak isteyebilmektedir.

-Konsoloslukların talep ettiği Macaristan Vize işlemleri 2020 yılı evrak değişikleri bilgisi için acentemizi arayabilir ve bilgi alabilirsiniz. Acentemize yaptığınız arama sonrasında gerekli evrak bilgileri şahsınıza e-posta yoluyla ücretsiz iletilecektir.

-Vize Randevu, Macaristan Vize başvurularınız için kişisel ya da kurumsal vize için gerekli olan en doğru hizmeti en hızlı ve güvenilir şekilde size vermektedir.

Hangi Ülkeler Erasmus Programına Katılmıştır?

Erasmus Avrupa Birliği tarafından ülkeler arasında eğitim, iş alanını kapsayan üniversiteler ve yükseköğretim kurumları arasında işbirliği yapmak için uygulanan mali destek sağlayan bir programdır.

Amacı ortak projeler üretmek, eğitim kalitesini arttırmak, dil öğrenmek değişik ülkelerin bilimsel, kültürel çalışmalarında ortak hareket ederek kaliteyi arttırmaktır.

Öğrenci ve 18 Yaş Altı Biyometri Veri Beyanı Hakkında

  1. Macaristan vize başvurusu sırasında parmak izi biyometrik fotoğraf gibi verilerin toplandığı Biyometrik İşlem yapılmaktadır. Bu işlem kimlik sahteciliğini önlemek amacıyla yapılmaktadır. Biyometri işleminin geçerliliği 5 yıl süre iledir.
  2. 5 yıl süre içerisinde Schengen vizesi almış ve biyometri işlemi yaptırmış iseniz bu işlemden muaf tutulursunuz. Ülke, Hükümet temsilcileri, siyasi liderler bu işlemden muaftırlar. 6 yaş altı çocuklar parmak izi alınamayacağından biyometrik veriden muaftırlar.
  3. Fiziksel engel taşıyan parmak izi veremeyecek kişilerde sağlık raporlarını ibraz etmek suretiyle bu işlemden muaftırlar.
  4. Bu işlem yapılırken herhangi bir hata aksaklıkla karşılaşmamak için parmaklarda kesik, yara, hasar, kozmetik işlem bulunmamalıdır. Ayrıca pasaport için verilen parmak izi vize başvurularında kabul edilmemektedir.

Macaristan Erasmus Vize Başvurusu İçin Gereken Evraklar

  • Uzun süreli vize talep formu (İmzalamanız yeterli olacaktır)·
  • Pasaport: Macaristan erasmus vize başvuru için 10 yıldan fazla olmayan pasaportlar yıpranmış olmamalı ve basım yapılabilecek en az iki boş sayfası olmalıdır. Son dönüşten sonra en az 3 ay geçerliliği bulunmaktadır.
  • 2 adet biyometrik fotoğraf:Macaristan erasmus vize başvuru işlemlerinde kullanılması istenen fotoğraflar; 3 adet olmak üzere 3,5×4,5 cm ölçülerinde, başvuru sahibinin güncel halini gösteren eski olmayan maksimum son 3 ay içerisinde çekilmiş, arka fonu beyaz ve kişinin pasaportunda bulunan daha önce almış olduğu herhangi bir vize işleminde kullanılmamış olmalıdır.
  • Diploma (Kişinin mezun olması halinde)
  • Öğrenci belgesi veya transkript(Kaşeli, imzalı ve güncel)
  • Muvafakatname(18 yaşından küçük olanlar için, ebeveyn imzalı) Noter tasdikli Muvafakatname, gelir belgelerinin aslı ve 2 fotokopisi
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği 
  • Eğitim programı sertifikası
  • Eğitim programının masraflarının karşılanabileceğine dair teminatlar
  • Konaklama masrafları ve eğitim bursunu belgeleyen teminatlar
  • Seyahat sağlık sigortası;30 bin € teminatlı, uluslararası geçerliliğe sahip
  • Otel ve uçak bileti rezervasyonu 
  • Macaristan’daki Üniversitenin dilekçe yazısı aslı ve fotokopisi;Gelen yazı alınacak olan eğitimin süresini ve hangi şehirde bulunduğunu belirtilmesi gerekmektedir.
  • Türkiye’deki üniversiteden alınan yazı;Başvuruyu yapan kişinin erasmus burslu olarak gidilecek Macaristan Üniversitesi’nden eğitim alacağına dair belge.ğını, burs miktarını ve burs alacağı dönemi gösterir belge

Macaristan Vatandaşlığı

Macaristan vatandaşlığı başvurusunda bulunacak kişilerin, geçerli göçmenlik kartı, adli sicilinin temiz olması, Macaristan vatandaşlık sınavından geçme gibi şartları sağlaması gerekir. Evlilik ve doğum gibi durumlarda vatandaşlık alma şartları daha esnektir.

Macaristan Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Macaristan vatandaşlığı, doğum yoluyla veya Macaristan vatandaşı ile evlenme gibi durumlarda alınabilir. Bunun dışında ülkede yatırım yapma, 8 yıl yasal yollarla ikamet etme gibi şartları sağlayan kişiler de vatandaşlık başvurusunda bulunabilir.

Macaristan Vatandaşlığı Yatırım

Macaristan’da 40.000 Euro değerinde gayrimenkul satın alan kişilere 1 yıllık oturum izni verilir. 400.000 Euro değerinde yatırım yapan kişiler ise doğrudan Macaristan vatandaşlığı başvurusunda bulunabilir.

Macaristan’da Oturum Alma Şartları

Macaristan’da oturum almak için ülkede çalışma, eğitim alma ve ticari amaçlarla bulunma gibi şartlar aranır. Aynı zamanda aile birleşimi vizesi ile gidenler de oturum izni alabilir. Oturum izni almak için sosyal kültürel uyum sağlama, yabancı dil bilgisi ve geçimini sağlayacak gelir belgelerinin sunulması gibi şartlar vardır.

Macaristan’da Ev Alma Şartları

Macaristan, yabancı uyruklu kişilerin ülkesinden gayrimenkul satın almasına olanak tanır. 40.000 Euro değerinde ev alan kişilere 1 yıllık oturum izni verilir. 400.000 Euro değerinde ev alan kişiler ise vatandaşlık alabilir.

Macaristan Göçmenlik

Türkiye’den Macaristan’a gidecek olan kişilerin öncelikle gitme amacına göre vize alması şarttır. Ülkeye giden kişiler, göçmen bürosuna müracaat ederek oturum izni başvurusunda bulunabilir.

Macaristan Gayrimenkul

Macaristan’da gayrimenkul alarak yaşamak için en az 40.000 Euro değerinde yatırım yapılması gerekir. Bu yatırım sonucunda 1 yıllık oturum izni verilir. Daimi oturum izni almak için en az 400.000 Euro değerinde yatırım yapılmalıdır.

Macaristan Çalışma İzni

Macaristan’da çalışmak isteyen kişilerin çalışma vizesi alması gerekir. Ülkeye farklı amaçlarla giden ve oturum izni alan kişiler, çalışma izni için ayrıca başvuru yapmalıdır.

Macaristan Oturum ve Vatandaşlık Başvurusu Video;

Macaristan Vize

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
whatsapp
  • ×