Letonya Oturum ve Vatandaşlık Başvurusu

Letonya Oturum Vatandaşlık Başvuru İşlemleri

Konsoloslukların talep ettiği Letonya Vize işlemleri 2021 yılı evrak değişikleri bilgisi 

Letonya Vize Reddi ve Çözümü (2021)

Letonya – Vatandaşlık

Letonya’da vatandaşlık almak için yabancılar yasasına göre birçok düzenleme bulunmaktadır. kişinin oturma izni süresi, oturma izin statüsü, geliş nedeni gibi nedenlerle yasanın hangi kolundan yararlanabilecekleri belirlenir.

Letonya Vatandaşlığına geçmek öncelikle kişinin kendi kararına bağlıdır. Letonya vatandaşlığına geçildiğinde seçme-seçilme hakkı, memur olma hakkı ve Letonya vatandaşları hangi haklardan yararlanıyorsa hepsinden yararlanabilme şansına sahip olurlar.

Letonyada oturma izni nasıl alınır?

Çalışma izni alan kişiler, Mavi Kart’a sahip olan kişiler; gayrimenkul, alt sermaye ve hisse yatırımı yapan kişiler bu izne başvuru yapmaya hak kazanırlar.

En kolay vatandaşlık hangi ülkeden alınır?

En kolay vatandaşlık veren ülke Malta’dır.

En ucuz vatandaşlık hangi ülkede?

100,000 Dolar bağış yapılması karşılığında kişiler Antigua ve Barbuda ülkesinden vatandaşlık alabilmektedir.

Letonya’da yaşayan hukuk ve toplumsal kurallara uyum göstermiş, anayasal hakları çiğnememiş ülkeyi benimsemiş, kendine burada bir dünya kurmuş her kişi için Letonya devleti bu kişilerin hakkını yasalarla sabitlemiştir.

Letonya vatandaşlık hakkı şahıslara geçici olarak verilir ve kişilerin tutumlarına göre uzatılabilir.

AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkı kazanırsınız. sosyal korunma ve iyi çalışma hakları, toplu halde çalışmalara katılmak, mesleki eğitimler, kadın-erkek eşit muamele, çocuk yaşlı ve engellilerin korunması, çalıştığınız şirkette söz hakkı yönetim, iş kurma gibi haklara sahip olabilirsiniz.

Letonya’da vatandaşlık için gerekli şartları yerine getirmeniz vatandaşlık alabilmek için yeterli değildir.

Vatandaşlık alabilmek için gereken ikamet süresini de tamamlamanız gerekmektedir. 2013 yılından bu yana Letonya’da çifte vatandaşlıkta verilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kendi vatandaşlıklarından çıkmadan Letonya vatandaşlığına başvuruda bulunma hakkına sahip olabilirler.

Bu Şartlar;

  • Çocuğun 15 yaşını doldurmuş olması gerekir.
  • En az 5 yıl süre ile Letonya’da ikamet etmeniz gerekir.
  • 5 yıllık süre içinde sadece 1 yıl Letonya’dan uzak kalmış olmanız gerekir.
  • Letonca dilini en iyi şekilde konuşabiliyor olmanız gerekir.
  • Letonya Cumhuriyeti’nin marşını bilmeniz gerekir.
  • Letonya anayasasını anlamak ve ona göre uyum sağlamanız gerekir.
  • Letonya’nın tarihi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.
  • Düzenli bir gelire sahip olmanız gerekmektedir.
  • Çifte vatandaşlık vermeyen bir ülkenin vatandaşı iseniz ancak kendi vatandaşlığından çıkarak Letonya vatandaşlığına geçebilirsiniz.
  • Letonya çifte vatandaşlık isteyen kişiler AB,NATO ülkesi, Gümrük Birliği ülkelerinden birinin vatandaşı olması gerekir.
  • Avustralya, Brezilya, Yeni Zelanda vatandaşlarına da aynı haklar tanınmaktadır.Letonya’da süresiz oturum izni almak için şartları sağlamak ve 5 yıl ikamet etmeniz gerekmektedir. Letonya oturum izni için başlangıçta A2 seviyesinde dil bilmeniz yeterli olmaktadır.
Letonya Oturum ve Vatandaşlık Başvurusu
Letonya Oturum ve Vatandaşlık Başvurusu

5 yıl süren geçici oturum izninde en fazla 1 yıl ülkeden ayrılabilirsiniz. Dil bilgisi sınavı Letonya’da yapılan bir sınavdır. Süresiz olan oturum izni beş yılda 1 defa yenilenir süreli olan oturum izinleri her yıl yenilenmektedir.

Letonya – Oturum

Letonya Oturum izni Vatandaşı olmadığınız bu ülkede size belirli süreler için ya da sınırsız yerleşme imkanı veren izindir.

Ülkelerin kendi kuralları kendi disiplinlerince oluşturulmuş farklı prosedürleri vardır.

Letonya’da uzun süreli oturum izni almak için Avrupa Birliği kurallarına göre oturum koşulları bulunmaktadır, bu şartları oluşturduğunuzda Letonya oturum izni alabilirsiniz.

Letonyada almış olduğunuz oturum izni size tüm Schengen bölgesi ülkelerinde serbestçe seyahat imkanı tanıyacaktır.

Letonya oturum izni almış olduğunuzda Avrupa Birliğin’deki birçok fırsattan yararlanabileceksiniz.

Gümrük vergisi muafiyeti, araç alımında düşük vergi oranı, almış olduğunuz araçla Avrupa Birliği üye ülkelerinde kullanım, Letonya’da seçme-seçilme hakkı, Letonya vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olma, Letonya’da ticaret yapabilme, yatırım sektörüne girebilme, daha ucuz bir hayat şartı, beş yıl ikamet ettikten sonra kalıcı oturum hakkına sahip olabileceksiniz.

Oturum iznine sahip olmanın birden fazla yolu bulunmaktadır. Avrupa Birliği Mavi Kart sahibi olmakla Letonya’da bir iş sözleşmesi çalışma izni alabilir, taşınmaz mal Örnek; Ev satın alarak yatırım yapmış olarak, hisse yatırımı ve alt sermaye ile oturum hakkına sahip olunabilir.

Letonya – Öğrenci

  1. Avrupa Birliği üye ülkesi olan Letonya Avrupa’daki köklü üniversiteleri içinde barındırmaktadır. Eski Sovyetler Birliği araştırmacılarının ve bilim adamları’da Letonya’da ki üniversitelerde halen eğitim vermekte olduğundan kalite çok yüksektir.
  2. Letonya Riga teknik üniversitesi en eski üniversitelerden biridir.
  3. Letonya üniversiteler bakımından çağdaş eğitime önem vermektedir. Ülkede eğitim sürekli yeniliklere uyum sağlamak için çalışmalara başvurmaktadır.
  4. Üniversiteler dünya çapında eğitim- araştırma alanında yarış halindedir. Letonya’da eğitim almak isteyen öğrenciler için konaklama genellikle üniversitelere ait yurtlar tarafından karşılanmakta olup maliyeti gayet uygun yerler de bulunmaktadır.
  5. Birçok Avrupa ülkesine nazaran burada yaşam maliyetleri düşüktür. Hem eğitim alanında kaliteli okulların bulunması hem yaşam maliyetlerinin düşük olması Letonya’da eğitim almak için öğrencilerin ilk tercihlerinden olmaktadır.

Letonya Öğrenci Vizesi Başvuru Evrakları

  • Letonya Vize Talep Formu: Letonca olarak seyahatlerin gidiş dönüş tarihleri yazılı olarak.
  • Pasaport: Vize başvuru için 10 yıldan fazla olmayan pasaportlar yıpranmış olmamalı ve basım yapılabilecek en az iki boş sayfası olmalıdır. Son dönüşten sonra en az 3 ay geçerliliği bulunmaktadır.
  • 2 Adet Biyometrik Fotoğraf: Vize başvuru işlemlerinde kullanılması istenen fotoğraflar; 3 adet olmak üzere 3,5×4,5 cm ölçülerinde, başvuru sahibinin güncel halini gösteren eski olmayan maksimum son 3 ay içerisinde çekilmiş, arka fonu beyaz ve kişinin pasaportunda bulunan daha önce almış olduğu herhangi bir vize işleminde kullanılmamış olmalıdır.
  • Diploma (Kişinin mezun olması halinde)
  • Öğrenci belgesi veya transkript (Kaşeli, imzalı ve güncel)
  • Muvafakatname (18 yaşından küçük olanlar için, ebeveyn imzalı) Noter tasdikli Muvafakatname ve Letonca  tercümesi, gelir belgelerinin aslı ve 2 fotokopisi.
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi.
  • Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği.
  • Eğitim programı sertifikası.
  • Eğitim programının masraflarının karşılanabileceğine dair teminatlar.
  • Konaklama masrafları ve eğitim bursunu belgeleyen teminatlar.
  • Seyahat sağlık sigortası; 30 bin € teminatlı, uluslararası geçerliliğe sahip.
  • Otel ve uçak bileti rezervasyonu.
  • Eğitim Alınacak Kurumun  Dilekçe Yazısı Aslı Ve Fotokopisi: Beyan edilen yazı alınacak olan eğitimin süresini ve hangi şehirde bulunduğunu belirtilmesi gerekmektedir.
  • Türkiye’deki Eğitim Kurumundan Alınan Yazı: Başvuruyu yapan kişinin gideceği Letonya Eğitim kurumundan alacağı belge.
  • Letonya Öğrenci Vize Başvurusunda Size Sponsorluk Edecek Kişi Var İse;
    • Banka hesapları dokümanı.
    • Emeklilik halinde emeklilik belgeleri.
    • Sigortalı çalışan ise gelir belgeleri, maaş bordrosu vs.
    • Şirket sahibi ise şirkete ait evraklar.
    • Devlet memuru ise, kuruma ait belgeler.
Letonya vizesi için hazırlanan en güncel evrak listesine >> vizerandevu.com/letonya-vize-evraklari bağlantısını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

Letonya – Aile Birleşimi

Letonya Aile Birleşimi Vizesi Türkiye Cumhuriyetin’de yaşayan vatandaşların Letonya’da yaşamakta olan eşlerinin yada çocuklarının yanlarına yerleşmek veya Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan çocuklarını yanlarına alabilmek için başvuru yapmaları gereken vize türüdür.

Bu tip vizeler D TİPİ VİZE (uzun vize) kategorisinde olduğundan direk Letonya Konsolosluklarına ve Letonya Büyükelçiliğine yapılmaktadır.

Başvuru için Letonya Cumhuriyeti tarafından istenen evraklar hazırlanmalı ve teslim edilmelidir. Duruma göre evraklarda değişiklik, ek evrak isteme, sürenin uzaması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.

Letonya Vize Ücretleri Hakkında Bilgi

Letonya vize ücreti ve Letonya vize harç bedelleri Letonya Konsolosluğu tarafından belirlenmektedir. Seyahatinizin amacı, süresi, ücretler üzerinde değişiklik göstermektedir.

Letonya vize başvurusu yapmadan önce Letonya Konsolosluğu ile iletişim kurup ücretler hakkında bilgi alınması tavsiye edilir. Letonya vize başvuru evrak hazırlama işlemlerini birebir kendiniz yapmak isterseniz evrak ücretlerini kendiniz ödemeniz gerekmektedir.

Letonya Konsolosluğu anlaşmalı acentalar ise sizin hazırlık aşamasında olan evraklarınız dan herhangi bir ücret talep etmemektedirler.

Letonya – Yatırımcı

Letonya Oturum izni Vatandaşı bulunmadığınız bir ülkede size belirli süreler için yada sınırsız yerleşme imkanı veren izindir.

Ülkelerin kendi kuralları kendi disiplinlerince oluşturulmuş farklı prosedürleri vardır.

Uzun süreli oturum izni almak için Letonya da Avrupa Birliği kurallarına göre oturum şartları bulunmaktadır ve bu şartları oluşturduğunuzda oturum izni alabilirsiniz.

Letonya’da almış olduğunuz oturum izni size tüm Schengen bölgesi ülkelerinde serbestçe seyahat imkanı tanıyacaktır.

Letonya oturum izni almış olduğunuzda Avrupa Birliğin’de ki birçok fırsattan yararlanabileceksiniz.

Gümrük vergisi muafiyeti, araç alımında düşük vergi, almış olduğunuz araçla Avrupa Birliği üye ülkelerinde kullanım, Letonya’da seçme-seçilme hakkı, Letonya vatandaşları ile aynı haklara sahip olma, Letonya’da ticaret yapabilme, yatırım sektörüne girebilme, daha ucuz bir hayat şartı, 5 yıl ikamet ettikten sonra kalıcı oturum hakkına sahip olabileceksiniz.

Oturum iznine sahip olmanın birden fazla yolu bulunmaktadır.

Avrupa Birliği Mavi Kart sahibi olmakla Letonya’da bir iş sözleşmesi çalışma izni alabilir, taşınmaz mal Örnek: Ev satın alarak  yatırım yapmış olarak, hisse yatırımı ve alt sermaye ile oturum hakkına sahip olunabilir. Avrupa Göçmenlik kanunlarında eskiden evlilik yolu, aile birleşimi, eğitim için oturum dışında başka konularda oturum izni verilmemekteydi.

Fakat daha sonra Letonya ekonomisini geliştirmek adına da 1 Temmuz 2010 tarihinden sonra yabancı ülke vatandaşlarına da sermayeyi genişletmek adına sürekli oturma izni verilmeye başlandı.

Yatırımcılar İçin İkamet Şartları;

  • 36 bin € sermaye ile bir iş yeri açmak veya bir şirkete yatırım yapmak .(şirket şartı en düşük 40 bin€ luk yıllık vergi meblağı olmalı)
  • 150 bin € luk Bir şirketin sermayesine katkıda bulunmak.
  • Letonya’ya ait bir bankaya 300 bin € luk bono satın alarak
  • Letonya’da bir ev satın almak. Alınan gayrimenkulün değeri ortalama 250 bin€ olması gerekmektedir. Alınan evin kadastro değeri 80 bin€ altında olmaması gerekiyor.

Bu kriterler yabancı vatandaşlar tarafından karşılandığında Letonya’da oturum izni başvurusu yapılabilir.

Şartlardan bir diğeri de alınan gayrimenkul Avrupa Birliği vatandaşlarından, Letonya’da yasal yerlerden, Letonya’da yasal oturum iznine sahip yabancı vatandaşlardan alma zorunluluğu bulunmaktadır.

Letonya’ya Getirmek İstediğiniz Çocuklar İçin Bilgiler

Letonya’ya çocuk yanında götürmek istiyorsa ona ait kimlik bilgisi açıkça gösteren nüfus kayıt örneği ve kimlik ön/arka yüz fotokopisi.Çocuk Letonya Vatandaşı ise Letonya kimlik fotokopisi, pasaport verilmelidir.

16 yaşından küçük çocuklar için dil şartı aranmaz fakat 16 yaşından büyük çocuklar için dil yeterlilik sertifikası istenmektedir.

Eşin önceki evliliğinden çocukları olup onları götürmek istiyorsa velayet belgesi ile birlikte eski eşinde izni olan belge verilmelidir.

Letonya Aile Birleşimi Vize başvurusunda bu belgeler mutlaka olmalıdır.

  • Daha önce yapılmış evlilikler,
  • Doğan çocuklarınıza ait kimlik bilgileri,
  • Boşanmalar,
  • Anne ve baba hakkındaki kimlik bilgileri ve
  • Sahip bulunduğunuz vatandaşlık bilgileri (varsa başka ülkelerin vatandaşlığı) gibi bilgiler yer almaktadır.

Letonya da Eşlerin Yaşam, Medeni Hallerine Göre Vize Şartları

Eşler geçmişinde de bir yada birden fazla evlilik yapmış iseler evliliklerinin bittiğine ilişkin boşanma kararı ve Letonya veya Türkiye’den tanıma tenfiz kararı belgesi gösterilmelidir.

Ölüm kaynaklı bir durum var ise ölüm kayıt örnekleri de sunulmalıdır ve bütün bu belgeler Letonca tercümeleri verilmelidir.

Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül B): Letonya Aile Birleşimi Vize başvurusunda bulunurken eğer resmi nikahınız Türkiye’de yapılmış ise evlilik cüzdanınızı Letonya Cumhuriyeti kabul etmemektedir. Evliliğinizi kanıtlamak için Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül B) almak zorundasınız. Nikahınız kıyıldıktan sonra nüfusa kaydetme işlemi gerçekleştiyse bu belgeyi nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz.

  • Başvuruyu Yapan Kişiler 17 Yaşında Evlendiler İse: Anne baba muvafakatnameleri Letonca tercümeleri ile birlikte hazırlanmalıdır.
  • Başvuruyu Yapan Kişiler 16 Yaşından Küçük İse: Evlenmelerine mani olmadığına karar veren mahkeme kararı da Letonca tercümesi ile birlikte hazırlanmalıdır.
Letonya Oturum ve Vatandaşlık vize başvurusu yapmak ve hızlı bir şekilde randevu almak için >> vizerandevu.com/letonya-vizesi adresini kontrol ediniz ve bize ulaşınız.

 

Letonya Vatandaşlık

Letonya’da vatandaşlık almak son yılların ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Özellikle yurt dışından vatandaşlık almak isteyen insanlar daha kolay vatandaşlık alabilecekleri ülkeleri seçerler ve bu alanda en iyi ülkelerden biri ise Letonya’dır. Letonya bu açıdan tercih edilen ülkelerden biridir ve vatandaşlığı kolay bir biçimde vermesi nedeniyle pek çok ülke vatandaşı tercih etmektedir.

Letonya Vatandaşlık Şartları

Letonya vatandaşlık şartlarının ilki 15 yaşında veya üstünde olmaktır. 5 yıllık bir süreyle süresiz oturuma sahip olmanız gerekir. Süresiz oturum için ise bir Letonya vatandaşı ile evli olmanız veya Letonya’da düzenli olarak çalışıyor olmanız gerekmektedir. Aileniz buradan vatandaşlık aldı ise sizler de burada süresiz oturum izni alabilir ve ardından vatandaşlık alabilirsiniz. Letonya Cumhuriyeti’nin milli marşını ve ülkenin anayasasını temel ilkelerini ve benzeri birçok şeyi bilmek gerekmektedir.

Letonya Oturum İzni 2020

Letonya oturum izni almak için Letonya’da kalmanızı sağlayacak sebeplerden en az birine sahip olmanız gerekmektedir. Eğer burada bir tanıdığınız ve bağ olarak bir yakınınız yoksa bu durumda çalışma izni ile ilk adımı atabilirsiniz. Bir süre çalışma izni aldıktan sonra bunu oturum iznine dönüştürebilir ve ardından uzun süreli oturum iznini vatandaşlığa çevirebilirsiniz.

Letonya Yatırım Yoluyla Vatandaşlık

Yatırım bir gayrimenkul olduğu gibi tamamen bir şirkete de yatırım olabilmektedir. Bu açıdan bir şirkete en az 36.000 Euroluk yatırım ile oturum izni alabilir ve bunu vatandaşlığa çevirebilirsiniz. Bu yatırım bir bankaya da olabilir ve burada istenen miktar en az 30.000 Euro olmaktadır. 250.000 Euro ve üstünde ev almak da oturum izni ve vatandaşlık için belirleyicidir.

Letonya Ev Fiyatları

Letonya ev fiyatları kırsala ve şehre göre değişmektedir bu nedenle net bir miktar söylemek mümkün olmayacaktır.

Letonya Vatandaşlık ile Evlilik

Letonya vatandaşı biri ile evlenebilirsiniz ancak bunun bir süreci vardır ve evlilik bu süreci geçtikten sonra süresiz oturum izninizi vatandaşlığa çevirebilirsiniz.

Letonya Oturum ve Vatandaşlık Başvurusu Video;

Letonya Vize

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
whatsapp
  • ×