Finlandiya Oturum ve Vatandaşlık Başvurusu

Finlandiya Vatandaşlık ve Oturum Başvurusu 2021

Finlandiya’da vatandaşlık almak için yabancılar yasasına göre birçok düzenleme bulunmaktadır. kişinin oturma izni süresi, oturma izin statüsü, geliş nedeni gibi nedenlerle yasanın hangi kolundan yararlanabilecekleri belirlenir.

Finlandiya Vatandaşlığına geçmek öncelikle kişinin kendi kararına bağlıdır. Finlandiya vatandaşlığına geçildiğinde seçme-seçilme hakkı, memur olma hakkı ve Finlandiya vatandaşları hangi haklardan yararlanıyorsa hepsinden yararlanabilme şansına sahip olurlar.

Finlandiya Oturum ve Vatandaşlık Başvurusu
Finlandiya Oturum ve Vatandaşlık Başvurusu

Finlandiya’da yaşayan hukuk ve toplumsal kurallara uyum göstermiş, anayasal hakları çiğnememiş ülkeyi benimsemiş, kendine burada bir dünya kurmuş her kişi için Finlandiya devleti bu kişilerin hakkını yasalarla sabitlemiştir.

  • Suç dolayısı ile ceza almamış olmalı sabıkasız olmalısınız.
  • Geçimini sosyal yardımlar olmadan kanıtlamanız gerekmektedir.
  • Finlandiya’nın hukuksal ve toplumsal kurallarına uyumlu olmanız ve bunu kabul etmeniz gerekiyor.
  • Yeterli seviyede Fin dilini bilmeniz gerekiyor. Bunun için yazılı ve sözlü olarak sınava girmeniz gerekir.
  • Anayasaya bağlı olmak ve anayasaya karşı bir davranışta bulunmamanız gerekmektedir.
  • Kişi yabancılar yasasına göre sınır dışı edilmemiş olmalıdır.
  • Şahıs Finlandiya vatandaşlığına geçmeden eski vatandaşlığından ayrılması gerekir. Çok elzem durumlarda mevcut vatandaşlıktan çıkması istenmez ve AB vatandaşı iseniz yine çıkmanız gerekmez.

Çocuklar İçin Finlandiya Vatandaşlığı

  • Vize İçin Başvuru Formu
  • Pasaport
  • Nüfus cüzdanı
  • 1 adet fotoğraf
  • Finlandiyalı vatandaşın akrabalık kanıt belgesi
  • Boşanma- sevgiliden ayrılma- ölüm hakkında yeni beyan
  • 14 yaştan sonrası için sabıka kaydı
  • A1 seviyesinde dil yeterlilik belgesi
  • Entegrasyon uyumu açısından en son karne beyan edilmelidir.
  • Yeterli konut sahibi olduğu gösteren belge.
  • Sağlık sigortası belgesi
  • Başvuru sahibi yada davet edenin gelecek kişinin masraflarını karşılayacağını kanıtlayan belge.
  • Davet eden kişinin kimliği ve pasaportu

Finlandiya vatandaşlığını sadece 1. derece yakınlık(kan bağı) ile alabileceğiniz gibi farklı nedenlerle de alabilme hakkına sahipsiniz. Vatandaşlık için Finlandiya da belirli kategoriler bulunmaktadır. Kategorilerden hangisinde uyumunuz bulunmaktaysa onunla başvurunuzu yapabilirsiniz.

Finlandiya Yasal Haklar Yolu İle Vatandaşlık Şartları

Reşit olmayan yanı 18 yaşını doldurmayan çocuklar anne-baba Vatandaşlığı sayesinde direk Finlandiya Vatandaşlığına hak kazanırlar. Bunun için kimlik kartı ve ikamet izni şartı aranmaktadır.

Bunun yanında Finlandiya’da 10 yıldır ikamet ediyorsanız vatandaşlık hakkına sahip olabilirsiniz. Kimi durumlarda bu süre 6 yıla kadar inebilmektedir. Eğer Avrupa Vatandaşlığınız varsa bu durumdan yararlanabiliyorsunuz.

Anne-babanız Finlandiya vatandaşı değil ise fakat ülkedeki ikamet süreniz 6 yılı tamamlamış ise yine hak kazanabilirsiniz. Mesleki başarınız yada ülkedeki kültürel/sportif başarılarınızdan size Finlandiya Vatandaşlığına geçme hakkı verebilmektedir.

Ülkede mesleğinize bağlılığından kaynaklı 15 yıldır ikamet ediyorsanız herhangi bir şart aranmaksızın ülke vatandaşlığına girişiniz kabul edilmektedir.

Nesep Yolu Finlandiya Vatandaşlık Şartları

Anne ya da babanız Finlandiya Vatandaşı ise herhangi bir bekleyiş prosedüre gerek kalmadan vatandaşlığa hak sahibisiniz. Ya da sadece annenizin Finlandiya vatandaşlığı var ise de hakkınız var.

Fakat aynı şey baba için geçerli değil. Sadece babanız Finlandiya vatandaşı ise mahkemeden ebeveyn belgesi almanız gerekmektedir. Eğer çocuk gayri meşru ise sadece anne Finlandiya Vatandaşı ise vatandaşlık alabilir ama baba Vatandaş ise ancak anne ve babanın evliliği gerçekleşirse vatandaşlıktan hak kazanabilir.

Başvuru İle Vatandaşlık Hakkı Kazanma Yolu

Diğer iki şartlardan yararlanamıyorsanız Finlandiya da başvuru yaparak’da Vatandaşlık alma hakkına sahip olabilme hakkı vardır. Tabi bu hakkı alabilmek için belli başlı şartları bulunmaktadır.

En önemli şartlardan biri ekonomik kaynaklarınızın yüksek olmasıdır. Herhangi bir sosyal hizmet yardımı almadan yaşamanız gerekmektedir. Bir önemli şartsa ülkenin sosyal, ekonomik, kültürel yapısına uyum içinde olmanızdır. Bu madde için teste tabi tutulursunuz. Mesleğinizin derecesi’de önemli bir nedendir.

Finlandiya Vatandaşlık hakkı kazanmanız için sadece sabıka kaydı yeterli olmayıp herhangi bir idari para cezasının olup olmadığı hatta yüksek miktarda ödemediğiniz bir trafik cezanızın’da bulunmaması gerekmektedir. Vatandaşlık için geçerli olan önemli sebeplerden biride Fince dil bilginizdir. Bunun için teste tabi tutulabilir yada dil yeterliliği sertifikası sizden istenir.

Finlandiya Vatandaşı İle Evli Olmak

Finlandiya Aile Birleşimi Vizesi Türkiye Cumhuriyetin’de yaşayan vatandaşların Finlandiya Cumhuriyetin’de yaşamakta olan eşlerinin ya da çocuklarının yanlarına yerleşmek veya Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan çocuklarını yanlarına alabilmek için başvuru yapmaları gereken vize türüdür.

Bu tip vizeler D TİPİ VİZE (uzun vize) kategorisinde olduğundan direk Finlandiya Konsolosluklarına ve Finlandiya Büyükelçiliğine yapılmaktadır. Başvuru için Finlandiya Cumhuriyeti tarafından istenen evraklar hazırlanmalı ve teslim edilmelidir. Duruma göre evraklarda değişiklik, ek evrak isteme, sürenin uzaması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.

Finlandiya Vatandaşı İle Evli Olmak

Sürekli oturum izni almanız vize başvuru sahibine Finlandiya’da 10 yıl boyunca ikamet etmek imkanı sağlayacaktır. 10 Yılı geçen sürelerde oturum izni başvurunuzu yenilemeniz gerekir.

Finlandiya’da yaşadığınız süre 5 yılı tamamladığı takdirde sürekli oturum izni isteyebilirsiniz ve Finlandiya vatandaşlığına aday olabilirsiniz.

Bir Finlandiya vatandaşı ile evliyseniz, evliliğinizin devam ediyor olması, Fince yüksek seviyede bildiğinizi ispat etmeniz, sahte bir evlilik yapmadığınızı kanıtlamanız gerekmektedir. Vatandaşlığına geçmeden önce bir Finlandiya vatandaşıyla başka ülkede evlendiyseniz, evlilik belgelerinizin Finlandiya nüfus müdürlüğüne teslim etmeniz gerekmektedir.

Finlandiya için önemli olan husus bilim, kültür, spor, sosyal alanlarda ülkeye katkı sağlayıp sağlamadığınızdır. Bu da” NATURALİZASYON” yöntemiyle bazı kriterler koyarak vatandaşlık için sınırlamalar olduğu anlamına gelmektedir.

Evlilik Dolayı ile Vatandaşlık İçin Gerekli Belgeler;

  • Uzun süreli oturum izni vizesi formu.
  • 3 adet biyometrik fotoğraf.
  • pasaporttaki işlenmiş sayfaların fotokopileri.
  • Finlandiya’da uyum konusunda entegre olduğunuzu kanıtlayan Konsolosluk vize yetkililerince hazırlanmış rapor.
  • Bir ceza ve suça karışmadığınızı ispatlamak için emniyet müdürlüğünden alınmış adli sicil kaydı.
  • Aile cüzdanı.
  • Emniyet müdürlüğünden yurt dışı giriş-çıkış kayıtlarının son 10 yıllık dokümanı.
  • Evlilik Finlandiya’da yapıldıysa tam vukuatlı nüfus kayıt örneği Fince dili ile bildirilmeli.

Finlandiya – Oturum

Oturum izni genelde olduğu gibi Finlandiya’da da geçici ya da kalıcı olarak verilmektedir. İkamet izni;

  • Sürekli İkamet İzni : A
  • Geçici İkamet İzni: B
  • Kalıcı İkamet İzni: P olarak bildirilmektedir.

AB oturumu olan vatandaşlar için ise P-AB yada P-EY olarak yazılır.

Yabancı uyrukluların 3 aydan daha fazla kalabilmeleri için oturum iznine ihtiyaçları vardır. Çalışmak isterseniz yine aynı şekilde kısa süreli oturum izni almanız gerekmektedir.

Finlandiya’da 4 yıl süre ile ikamet ettiyseniz Daimi İkamet izni alabilme hakkınız olur. Bu süreyi 5 yıla tamamlarsanız P-EU ikamet izni alabilirsiniz.

Finlandiya’ya gelme nedeniniz ikamet alırken önem taşımaktadır. Oturum izni tek başınıza yapmanız gereken başvurudur. Finlandiya’da başkaları adına oturum izni alınmamaktadır. Bulunan oturum izniniz bitmek üzereyse bitmeden uzatmak için başvuruda bulunabilirsiniz.

AB ülkesi vatandaşı iseniz, ya da Lihtenştayn, İsviçre, İzlanda, Norveç vatandaşı iseniz, ikamet iznine ihtiyacınız yoktur.

Fakat 3 ay içinde kayıt yaptırmaları gerektirmektedir. Finlandiya’ya çalışma, oturma izni, geri dönüş, aile bağları ve bazı insani nedenlerle oturum izni verilebilir. Bazı durumlarda Finlandiya’da oturum izni başvurusu polis eşliğinde yapılmaktadır.

Oturum İzin Kartı

Oturum izni kartı biyometrik kart olarak verilmektedir. Verilen kartın 5 yıl geçerliliği bulunmaktadır. 5 yılda bir yenilenmelidir ve pasaport ile kartta bulunan bilgiler eşit olmalıdır. Meydana gelen değişiklikler bildirilmelidir.

Pasaport yenilendiğinde sahip olunan oturum varsa tekrardan oturum izni başvurusu yapılmalıdır. Oturum izni kartları çalınma ya da kayıp durumunda bu bilgiyi polise bildirmek zorundadır ve yeniden oturum izni çıkartmak zorundadır.

Almış olduğunuz oturum izni aynı zamanda çalışma izni de kapsamaktadır. Bu oturum izni sahipleri Schengen ülkelerinde seyahat edebilir ülkeden uzaklaşıp tekrar ülkeye geri gelebilirler. Oturum izinleri ülkeye geliş sebepleri ile bağlantılıdır.

Çalışan kişinin ne kadar süre ile çalışacağı geçerli olup olmayacağı belirlenir. Öğrenciler her zaman geçici oturum iznine sahiptir. Aile nedeniyle verilen ikametler sponsorun izninin geçerliliği ile aynı sürelerde belirlenir.

Hangi tür oturum izni olacağı sponsorun izni ile gerçekleştirilir. Başvuru çok kısa süreler belirtilmediği sürece genellikle 1 yıl süre ile verilir. Sürekli ikamet sahiplerine 3 yıla kadar uzatma izni verilebilir. Finlandiya da sürekli ikamet değiştirildiyse, yada iki yılı geçen süre ile ülke terk edilirse ikamet izni iptal edilir.

Finlandiya’da Oturum başvurusunda bulunulduğunda ülkedeki kamu huzuru, güvenliği, Finlandiya’da ki bulunma süreleri ve Finlandiya’ya olan bağlılığı, kişinin meslek durumu, çalışır durumda ise çalışma iznine sahip olup olmadığı Finlandiya’nın hukukuna toplumsal nizamına ve dil bilgisine ne kadar hakim olduğu konuları dikkate alınmaktadır.

Finlandiya – Çalışma

Finlandiya da yabancı ülke vatandaşları serbest meslek sahibi olup ticari faaliyetlerde bulunması için oturum izni almaları gerekmektedir. Yapacağı ticari faaliyetlerin kar amacı gütmesi gerekir.

Ekonomik Kalkınma Ulaşım Ve Çevre Merkezleri finansman anlaşmaları, daha önceki iş sözleşmeleri, iş planları gibi belgeleri inceleyerek bunu yaparlar. Ticari faaliyette bulunmak isteyen kişinin gelir kaynakları güvence altında olmalıdır.

Oturum izni için geçerli bir geçim kaynağı maddi gelirlerinin belgelenmesi gerekir. Finlandiya’da oturum izni alabilmeniz için çalışma sebebiniz oturum izninizin türünü belirlemektedir.

Ya da mesleki eğitiminizi tamamlamak size iş arama konusunda yardımcı olacaktır. AB üyesi ülke vatandaşı iseniz, Lihtenştayn, İsviçre, İzlanda Norveç vatandaşı iseniz oturum izni almanıza gerek bulunmaz.

Oturum izniniz sadece işinize göre verildiyse, sadece belirli işte çalışabilirsiniz. Değiştirmek istediğiniz iş aynı alanda ise rahatça değişim yapabilirsiniz.

Fakat oturum izniniz belirli bir iş yeri için verildi ise sadece o iş yeri içerisinde çalışabilir ve ikametinizi kullanabilirsiniz. İşvereni değiştirmek istediğinizde yeni bir oturum izni başvurusunda bulunmanız gerekir.

İş sözleşmeniz bittiğinde yeni bir oturum izni almanız veya ülkeyi terk etmeniz gerekir. Çalışma iznine sahip iseniz aileniz de oturma iznine başvuru yapabilir.

Schengen ülkesi olmayan ülke vatandaşı iseniz Finlandiya’da çalışamazsınız. Fakat Schengen ülkelerinde oturma iznine sahipseniz Finlandiya’da çalışabilirsiniz.

Oturma İzni Olmadan;

  • Üçüncü ülke vatandaşı olarak Finlandiya vizeniz varsa,
  • Kısa süreli Schengen vizesi sahibi iseniz,
  • Vize istemeyen bir ülkenin vatandaşı iseniz.

Çalışma ve ya oturum izniniz varsa ikamet izni almanıza gerek yoktur.

Bir iş sözleşmesi ile davet edilerek kısa süreli Schengen vizesi ile çalışacaksanız

Yüksek Meslek Grubunda iseniz;

Öğretmen, hakem, spor yargıcı, tercüman, profesyonel sanatçı, sporcu, teknik direktör, yardım-destek üyesi.

Kısa süreli Schengen Vize Bu Mesleklerde Çalışıyorsanız;

  • Diğer Schengen üye ülkesinden bilimsel araştırma yapmak için bulunuyorsanız.
  • Ürün reklamı, film çekimi gibi konular için bulunuluyorsa,
  • Finlandiya limanlarında yabancı gemilerde görevli bir denizci iseniz,
  • A/B-AEA ülkesinde bir şirket çalışanı olup ticari faaliyet için Finlandiya’ya geldiyseniz uzun süreli çalışma ve ikamet izniniz bulunuyorsa,
  • Bir işverene ait aracı kullanan kişi iseniz,
  • işiniz nakliye ise,
  • Tur lideri iseniz,
  • Belediyeler arası çalışıyorsanız,
  • Finlandiya’da ikamet etmiyorsanız

Finlandiya – Aile Birleşimi

Finlandiya Aile Birleşimi Vizesi Türkiye Cumhuriyetin’de yaşayan vatandaşların Finlandiya Cumhuriyetin’de yaşamakta olan eşlerinin yada çocuklarının yanlarına yerleşmek veya Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan çocuklarını yanlarına alabilmek için başvuru yapmaları gereken vize türüdür.

Bu tip vizeler D TİPİ VİZE (uzun vize) kategorisinde olduğundan direk Finlandiya Konsolosluklarına ve Finlandiya Büyükelçiliğine yapılmaktadır.

Başvuru için Finlandiya Cumhuriyeti tarafından istenen evraklar hazırlanmalı ve teslim edilmelidir. Duruma göre evraklarda değişiklik, ek evrak isteme, sürenin uzaması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.

Evlilik Dolayı ile Oturum İzni İçin Gerekli Belgeler;

  • Uzun süreli oturum izni vizesi formu.
  • Pasaport.
  • 3 adet biyometrik fotoğraf.
  • pasaporttaki işlenmiş sayfaların fotokopileri.
  • Finlandiya’da uyum konusunda entegre olduğunuzu kanıtlayan Konsolosluk yetkililerince hazırlanmış rapor.
  • Bir ceza ve suça karışmadığını ispatlamak için emniyet müdürlüğünden alınmış adli sicil kaydı.
  • Aile cüzdanı.
  • Emniyet müdürlüğünden yurt dışı giriş-çıkış kayıtlarının son 10 yıllık dokümanı.
  • Evlilik Finlandiya’da yapıldıysa tam vukuatlı nüfus kayıt örneği Fince ve İsveççe dillerinden biri ile bildirilmeli.

Finlandiya Vatandaşı İle Evli Olmak

Sürekli oturum izni almanız size Finlandiya’da 10 yıl boyunca ikamet etmek imkanı sağlayacaktır. 10 Yılı geçen sürelerde oturum izni başvurunuzu yenilemeniz gerekmektedir.

Finlandiya’da yaşadığınız süre 5 yılı tamamladığı takdirde sürekli oturum izni isteyebilir Finlandiya vatandaşlığına aday olabilirsiniz.

Bir Finlandiya vatandaşı ile evli iseniz, Evliliğinizin devam ediyor olması, Fince yüksek seviyede bildiğinizi ispat etmeniz, Sahte bir evlilik yapmadığınızı kanıtlamanız gerekmektedir. Vatandaşlığına geçmeden önce bir Finlandiya vatandaşı ile başka ülkede evlendiyseniz, evlilik belgelerinizin Finlandiya nüfus müdürlüğüne teslim etmeniz gerekmektedir.

Finlandiya için önemli olan konu bilim, kültür, spor, sosyal alanlarda ülkeye katkı sağlayıp sağlamadığınızdır. Bu da” NATURALİZASYON” yöntemi ile bazı kriterler koyarak vatandaşlık için sınırlamalar olduğu anlamına gelmektedir.

Finlandiya – Öğrenci

Finlandiya’da eğitim görmek isteyen öğrencilere geçici oturum izni verilmektedir. Öğrencinin eğitim aldığı süre içerisinde geçimini sağlama ve konaklama masraflarını karşılayacak maddi kaynaklarının olduğunu kanıtlaması gerekir.

Finlandiya’da da bir üniversitede veya lise seviyesinde bir okulda kabul edilmiş olduğunda geçici oturum izni verilmektedir.

Diğer eğitim kurumlarının mesleki ve derece eğitim programlarına katılmak için oturum izni verilir. Yüksek dil eğitimi almak istiyorsanız, kısa süreli dil kursları için, üniversite yada yüksek öğretim kurumlarından birinde eğitim ile alakalı takviye almak isteyen öğrencilere, Erasmus programına katılmak isteyen öğrencilere geçici oturum izni verilmektedir.

  • Bir eğitim programına katılmak için öncelikle sınava girilmesi gerekir. Bu sınav için oturum iznine gerek yoktur.
  • Finlandiya’ya yapılan vatandaşlık başvurularında aile fertlerinizin 18 yaş altı yaşam masraflarını karşılayabileceğini kanıtlamaları gerekmektedir. Bunun için kişi başına gerekli olan meblağı karşılayan banka bilgilerini bildirmeliler.
  • “Finlandiya’ya seyahat etmek isteyen 18 yaş altındaki kişilerin velisi bulunan kişiden noter onaylı seyahat izin belgesi bulundurmaları zorunludur. Ayrıca boşanmış anne babalarda velinin tek kendisine ait olduğunu kanıtlar velayet belgesini de ibraz etmeleri gerekmektedir.”
  • Orijinal Muvafakatname Belgesi: 18 yaşından küçük vize başvuru sahipleri için, anne ve baba tarafından imzalanmış noter onaylı orijinal belge.

Gerekli Olan Belgeler

  • Doğum belgesi,
  • Kazanç Belgeleri: Son 3 aylık maaş bordrosu ve banka hesap özeti
  • Almış olduğu sosyal yardımları kanıtlar belge
  • Pasaport ile birlikte pasaportta işlem yapılan sayfaların fotokopisi
  • Ebeveynlerin Uluslararası evlenme cüzdanı ile cüzdan içinde işlenmiş sayfaların fotokopisi
  • Ebeveynlerin Boşanma meydana gelen durumlarda kanıtlar mahkeme belgesi ve fotokopisi
  • Fince dil yeterlilik sertifikası ve fotokopisi
  • Çocuklara ait öğrenim diploma belge ve fotokopisi.
Finlandiya vize başvurusu yapmak ve hızlı bir şekilde randevu almak için >> vizerandevu.com/finlandiya-vizesi adresini kontrol ediniz ve bize ulaşınız.

Finlandiya Oturum ve Vatandaşlık Başvurusu Video;

Finlandiya Vize

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
whatsapp
  • ×