İstihdam İçin Alman Oturma İzni

İstihdam İçin Alman Oturma İzni Başvuru

İstihdam için Alman oturma izni genel olarak AB vatandaşı olmayan kişilerin Almanya’da çalışabilmesi için verilen, geçici oturma izni olmaktadır. Almanya’da herhangi bir işveren veya firmadan alınan teklifler karşısında Alman oturma izni verilmektedir. Ayrıca halihazırda işi bulunan kişilere, yani iş sözleşmesi bulunan kişilere de verilmektedir.

Türkiye Vizesine İhtiyacım Var mı?

Kimler İhtiyaç Duyar?

AB vatandaşı olmayan kişilerin, Almanya’da iş teklifleri veya yapılmış olan iş sözleşmeleri varsa oturma iznini almaları gerekmektedir. Bu oturma izni sayesinde geçici bir süreliğine Almanya’da çalışabilir ve konaklayabilirler. Bazı ülkelerin vatandaşları bu izinden muaf olmaktadır. Yani oturma izni çıkarmadan da Almanya’da istihdam amaçlı yer alabilmektedirler.

Almanya Oturma İzni Türleri Nelerdir?

Oturum izni, yerleşim izni, AB kalıcı oturum izni, AB mavi kart oturum izni türleridir.

Geçici Almanya Oturum İzni Nedir?

Kalıcı oturum izni almayı kolaylaştıran bir belgedir. D tipi vize başvurusu yapıldıktan sonra Almanya’da bulunan göçmenlik ofislerinden başvuru yapılarak alınmaktadır.

İstihdam amaçlı oturma iznine gerek duymayan ülkeler şu şekilde olmaktadır;

İstihdam İçin Alman Oturma İzni
İstihdam İçin Alman Oturma İzni

Avrupa Birliği içinde yer alan ülkeler.

  • Avrupa Ekonomik Bölgesi içinde yer alan ülkeler.
  • Kanada.
  • İsrail.
  • Avustralya.
  • Yeni Zelanda.
  • Japonya.
  • ABD.
  • Güney Kore.

Bu ülkelerin vatandaşı olan kişiler, istihdam amaçlı Alman oturma iznine ihtiyaç duymamaktadır. Ancak bu ülkelerin dışında yer alan ülkelerin vatandaşlarının oturma iznini almaları gerekmektedir.

Oturma İzni Başvuru Süreci

Bazı prosedürlerden oluşan istihdam amaçlı Alman oturma izni, bu unsurların tek tek yerine getirilmesini istemektedir. Bu unsurlarda, başvuru yapacak olan kişinin kayıtlı olduğu ülkeye göre değişikliklerde görülmektedir. İstihdam amaçlı Alman Oturma izni başvuru süreci alt başlıklar şeklinde aşağıda verilmiştir.

Alman Ulusal Vizesi Almak

Almanya’da çalışmak isteyen kişilerin yapmaları gereken ilk şey ‘Almanya iş vizesi’ ya da ‘Alman iş arayan vizesi’ almaktır. Bu vizelerin başvuru süreçleri birkaç adımdan oluşmaktadır ve bu adımlar genellikle gerekli olan belgelerin toplanması ve bir vize görüşmesine katılmak şeklinde olmaktadır. Alınan Alman ulusal vizesi sayesinde, Almanya’ya serbestçe seyahat etmek mümkündür.

Adresi Almanya’ya Kaydetmek

Almanya’ya çalışma vizesi ile giren kişilerin adreslerini göstermeleri gerekmektedir. Almanya’ya giren kişinin kendisine bir ev tutup kira sözleşmesi yapması gerekmektedir. Bu kira sözleşmesi ile 2 hafta içerisinde kayıt ofisine gidip adreslerini Almanya’ya taşımaları gerekmektedir.

Çalışma Oturma İzni İçin Başvuru Yapmak

Alman çalışma oturma izni başvurusunda bulunacak olan kişilerin, her şeyden önce Alman Göçmenlik Daireleri ile randevulaşması gerekmektedir. Alınan randevu gününde Alman Göçmenlik Dairesine giden kişilerin, gerekli tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Göçmenlik memuru ile kısa bir toplantı yapılır ve gerekli olan ücretlerin ödenmesi o gün içerisinde tamamlanır.

Çalışma Oturma İzni Gereklilikleri

Çalışma oturma izni başvurusu yapılırken, göçmenlik makamlarına bazı belgelerin sunulması önem arz etmektedir.

Çalışma oturma izni gereklilikleri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Alman oturma izni için gerekli olan tüm standart belgeler.
  • İş sözleşmeleri ya da alınan iş teklifleri.
  • Daha önce alınmış olan eğitimin doğrulanmış sertifika veya diplomaları.
  • Almanya’da kişinin kalmış olduğu adres.
  • Kişiye ait olan bir çeşit sağlık sigortası.

Almanya çalışma oturma izni için gerekli olan evraklar bu şekilde sıralanmaktadır. Bu evrak ve belgeler, başvuru süreci boyunca büyük önem arz etmektedir. Eksiksiz bir şekilde ilgili yerlere aktarılmalıdır.

Çalışma Oturma İzni Ücreti

İzin başvuru ücreti bulunulan duruma göre değişiklikler gösterebilmektedir. 56-100 Euro civarında bir ödeme yapmak gerekmektedir. Eğer Türkiye vatandaşıysanız bu ücret 28 Euro şeklinde olmaktadır.

Almanya Oturma izni vize ücretleri, konsolosluk ve aracı kurum hizmet bedelleri ile birlikte >> vizerandevu.com/almanya-vize-ucreti sayfamızda açıklanmıştır.

Başvuru İşlemi

İznin işlenmesi yaklaşık olarak 2 ila 3 hafta gibi bir zaman diliminde gerçekleşmektedir. Göçmenlik bürosu, başvurunun yanıt tarihi hakkında kesin bilgileri, başvuru yapan kişilere vermektedir. Eğer olumlu bir yanıt çıkarsa, kart şeklinde ikamet belgesi kişilere teslim edilmektedir.

İznin Geçerliliği

İznin geçerli olduğu süre, iş sözleşmesinin süresine bağlı olmaktadır. Yani iznin geçerliliği, iş sözleşmesinin yapıldığı tarihlere göre ayarlanmaktadır. İzin genel olarak 1 senelik olarak kişilere verilmektedir. Süresi biten kişilerin bu zamanı uzatma gibi ihtimalleri de bulunmaktadır. İzni biten kişiler, yeni süre ekletebilmektedirler.

İzni Uzatmak Mümkün Mü?

Vizenin süresi dolmadan göçmenlik makamlarına başvuru yapan kişiler, iznin süresini kolay bir şekilde uzatabilmektedirler. Ayrıca Almanya’da çalışma vizesi ile 33 ay zaman geçiren kişiler, kalıcı olarak oturma izni alabilmektedirler.

Aileyi Almanya’ya Getirmek

Aile üyeleri temelden Almanca bilgisine sahip olan kişiler, oturma izinleri ile ailelerini ülkeye getirebilmektedirler. Ancak kişinin sadece eşi ve çocukları Almanya’ya gelebilmektedir.

Ayrıca kişinin mali yönden gücüne de dikkat edilmektedir. Mali yönden güçlü olan bir kişi eşini ve çocuklarını Almanya’ya getirebilmektedir. Bunlara ek olarak, kişinin ikamet yerinde kişilerin kalabileceği kadar yer olmasına da son derece dikkat ediliyor.

İstihdam İçin Alman Oturma İzni Video;

Almanya Vize

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
whatsapp
  • ×